DE SUIKERWIJK veurne

  • de suikerwijk veurne
  • de suikerwijk veurne
  • de suikerwijk veurne
  • de suikerwijk veurne
  • de suikerwijk veurne

    Het stadsproject “De Suikerwijk” zet in op een duurzame ontwikkeling en dit gebeurt in sterke relatie met de binnenstad van Veurne. De Suikerwijk wordt geen klassieke verkaveling met straten waarlangs bouwblokken, maar een publieke ruimte met woningen in het park. Deze publieke ruimte ondersteunt het samenleven in deze nieuwe wijk. Voetgangers en fietsers krijgen voorrang, de auto wordt geclusterd op de binnengebieden. De grote lijnen van het masterplan vertrekken vanuit de nieuwe Vlaamse Duurzaamheidsmeter Wijken. De klemtoon ligt op brede integratie van trage mobiliteit, een traag blauw-groen netwerk, een gemengd programma, gunstige oriëntaties, en een stapsgewijze fasering. Door nauwkeurige lezing van de bestaande stad wordt een maximale sociale duurzaamheid met klemtoon op ‘the commons’ nagestreefd. Er is positief ingezet op een voortdurende tijdelijke invulling als productielandschap dat geleidelijk kan verkleuren tot woonlandschap. De Suikerwijk legt de klemtoon op een maximaal innovatief planningsproces waarbij een lerend netwerk ontstaat rond een duurzaam en ecologische stedelijke ontwikkeling.

     

    locatieVeurne
    opdrachtgeverWVI/ Matexi Projects nv
    programmagemengd programma, publiek domein
    oppervlakte12,5 ha/ 470 wooneenheden, 4000 m2 kleinschalige kantoor- en commerciële functies
    jaar2016
    statuscompetitie
    stedenbouwAWG Architecten
    architectuurBaumschlager Eberle Architekturbüro, Bulk architecten cvba, Met Zicht Op Zee
    duurzaamheidevr-Architecten
    medewerkersBart Verstappen, Niels Baeck, Febe Roels, Mathieu Verougstraete
    communicatieTAKK
    techniekenBureau Cnockaert