Zuidpand, Roeselare

Dit project in het centrum van Roeselare betreft het vervangen van een omvangrijk commercieel gebouw door 96 wooneenheden en een bescheiden programma voor commerciële functies en vrije beroepen. Het site is op heden volgebouwd en krijgt een nieuw bezond en vergroend binnengebied waarrond gewoond wordt. De markante dubbelhoge opening aan de Zuidstraat zoekt verbinding met het Klein Seminarie aan de overkant van de straat.

Het project brengt vernieuwing, helderheid, leefkwaliteit,…  maar straalt in zijn materialisatie, gevelopbouw en detaillering tegelijk ook respect uit voor zijn historische context. De hoofdmaterialen zijn architectonisch beton en houten schrijnwerk en gevelpanelen. De teruggetrokken dakverdiepingen worden afgewerkt in witte glasmozaïek. Het Zuidpand wordt een voorbeeldproject op het gebied van dens, maar toch kwalitatief en duurzaam wonen in de stad.

Bijzonder zijn de aansluiting op het warmtenet van Mirom en de aandacht voor sociale duurzaamheid: het stimuleren van communicatie en ontmoetingen door o.a. de levendige plint, het gevarieerd en groen binnengebied met een tuinpaviljoen, de private buitenruimtes errond, het collectief dakterras op de 5de verdieping dat uitkijkt over de stad….

locatie
Roeselare
opdrachtgever
Skyline Europe
programma
96 wooneenheden, 48 ondergrondse parkeerplaatsen
oppervlakte
9600 m2 + 2350 m2
jaar
2017 — ...
status
in progress
architect
evr-architecten
medewerkers
Brecht Van Slycke, Sandra Schippers, Sara Vandewalle
stabiliteit
COBE
technieken
Ingenium