Mandelhof, Roeselare

Dit project in het centrum van Roeselare betreft het vervangen van een omvangrijk commercieel gebouw door 96 wooneenheden en een bescheiden programma voor commerciële functies en vrije beroepen. De site is op heden volgebouwd en krijgt een nieuw bezond en vergroend binnengebied waarrond gewoond wordt. De markante dubbelhoge opening aan de Zuidstraat zoekt verbinding met het Klein Seminarie aan de overkant van de straat.

Het project brengt vernieuwing, helderheid, leefkwaliteit…, maar straalt in zijn materialisatie, gevelopbouw en detaillering tegelijk ook respect uit voor zijn historische context. De hoofdmaterialen zijn architectonisch beton, verfijnde stalen balustrades, pleister, houten schrijnwerk en gevelpanelen. De gebouwvolumes passen zich aan naar de context door de teruggetrokken dakverdiepingen. Er wordt gestreefd naar maximale integratie van groen, op alle niveaus.

Het Zuidpand wordt een voorbeeldproject op het gebied van dens, maar toch kwalitatief en duurzaam wonen in de stad. Bijzonder zijn de aansluiting op het warmtenet van Mirom en de aandacht voor sociale duurzaamheid: het stimuleren van communicatie en ontmoetingen door o.a. de levendige plint, het gevarieerd en groen binnengebied met een tuinpaviljoen, de private buitenruimtes errond, het collectief dakterras op de 5de verdieping dat uitkijkt over de stad….

locatie
Roeselare
opdrachtgever
Skyline Europe
programma
residentieel, commercieel & ondergrondse parking
oppervlakte
bovengronds 9600 m2 + parking 2350 m2
jaar
2017 — ...
status
in progress
architect
evr-architecten
medewerkers
Brecht Van Slycke, Sandra Schippers, Sara Vandewalle, Joris Ghyssaert
project architect
Niels Baeck
stabiliteit
COBE ingenieurs nv
technieken
Studiebureau Schoonackers bvba
aannemer
Bouwonderneming Christiaens nv