Wijkgezondheidscentrum, Nieuwgent

Het bouwen van het wijkgezondheidscentrum UGC Nieuw Gent vormt een uitgelezen kans om het Rerum Novarumplein te reorganiseren, en meteen ook structuur en definitie te geven aan de groene omgeving. Het Rerum Novarumplein zal zijn rol spelen als plein waarrond verschillende publieke diensten zijn gelocaliseerd: het OCMW gebouw – een politiekantoor – een dienstencentrum met bibliotheek – de kerk Christus Koning en nu dus ook het wijkgezondheidscentrum. Tussen het wijkgezondheidscentrum en het OCMW ontstaat een groene open ruimte. Hier is kans voor het OCMW om een zuidgerichte buitenruimte aan te leggen, grenzend aan hun polyvalente zaal.

De open kwadrant van het vierkant wordt gebruikt als inkomzone en privé-buitenruimte voor de medewerkers. Aan de zuidzijde is ook een smalle strook open gelaten. Daar krijgen de consultatieruimtes een kleine “privacybuffer” naar het publiek domein. In de planvorming gaat veel aandacht naar de scheiding publiek-privaat, een uitnodigende, goede leesbaarheid en een optimale circulatie, ruim daglicht en kwaliteitsvolle ruimtes voor de 35 medewerkers.

De constructie wordt opgevat als een massiefbouw, met dragend metselwerk. Naar akoestiek, thermisch comfort en vermijden van veel onderhoud scoort deze opbouw zeer goed. De buitenzijde is afgewerkt met gevelmetselwerk van ruwe rode genuanceerde baksteen. Het materiaal is vandaal-bestendig en leent zich tot een verschijningsvorm die tegelijk robuustheid en mensschaligheid uitstraalt.

locatie
Gent
opdrachtgever
vzw Universitair gezondheidscentrum Nieuw Gent
programma
onthaal, secretariaat, consultatieruimtes, vergaderfaciliteiten
oppervlakte
1300 m2
jaar
2011 — 2016
status
opgeleverd
architect
evr-architecten
medewerkers
Marieke De Ridder, Katrijn Heyrman, Robbe Van Caimere
stabiliteit
raadgevend ingenieur Pascal de Munck
technieken
Istema
fotografie
Stijn Bollaert