Vlaamse Landmaatschappij, Gent

De site in de directe nabijheid van het Sint Pietersstation te Gent laat zich lezen als een dicht bewoonde, aangename buurt waar middenin een bestaand kantoorgebouw uit de jaren ‘60 nogal ongelukkig staat ingebed. De opdracht veronderstelde minstens de verdubbeling van de bestaande kantooroppervlakte met parkeerruimte voor een 80-tal wagens.

Het nieuwe kantoor is opgevat als een “onzichtbaar” half verzonken landschapskantoor, waaronder een volledige mechanische parkeerlaag. Het dak van het kantoor is uitgewerkt als een daktuin, waar grote lichthoven de daglichttoetreding tot het kantoor verzorgen. Het bestaande te renoveren kantoorgebouw wordt door een verticale glazen circulatie- en ventilatieschacht met het “onzichtbare” kantoor verbonden. De overige open ruimte is gedacht met grote aandacht voor de inpassing in het stedelijke weefsel, met mogelijkheden tot achteruitgang voor de aanpalende buren en een wandel- en fietspad doorheen het binnengebied.

Zowel in architectuur, technieken als buitenaanleg is integrale duurzaamheid de belangrijkste doelstelling. Duurzaamheid wordt hier niet alleen begrepen als technisch duurzaam maar nog meer als duurzaamheid op cultureel en maatschappelijk vlak. Het gebouw is conform de Passiefhuis-normen ontwikkeld.

locatie
Gent
opdrachtgever
Vlaamse Landmaatschappij
programma
renovatie bestaand gebouw, nieuwbouw kantoor, ondergrondse parking
oppervlakte
9400 m2
jaar
2001
status
open oproep — 1ste laureaat — project stilgelegd bij aanbesteding
architect
evr-architecten
medewerkers
Karel Delarue, Peter Geldof, Ann Wildro, Jo Daels
duurzaamheid
evr-architecten
stabiliteit
Fraeye & Partners
technieken
Studiebureau Stockman
landschapsarchitectuur
Denis Dujardin