Villa, Gentbrugge

Dit ontwerp is een evenwichtsoefening tussen de vraag van de bouwheer naar een maximale opwaardering van de site en het draagvlak ervan op het gebied van morfologie, omgeving en geschiedenis. Hierbij is een bestaande woning met garage gesloopt, een nieuwe meergezinswoning met commerciële plint gebouwd en de groene omgeving gerestaureerd. De geest van deze plek wordt in de eerste plaats bepaald door het aanwezige waardevolle groen.

Alle bestaande belangrijke bomen en hagen worden bewaard. Naar de buren toe wordt de dichte begroeiing versterkt. Het nieuwe volume komt op dezelfde plek van de bestaande villa, en krijgt een baksteenparement van gelijkaardige vorm en kleur als het oorspronkelijke metselwerk. De juiste schaligheid, de juiste plaatsing en de juiste compactheid zijn met zorg overwogen. Terrassen van de woningen worden aan de straatzijde voorzien, respectvol voor de buren. Met dit inbreidingsproject krijgen zes gezinnen de mogelijkheid om op deze unieke plek te wonen, in een bouwfysisch en energetisch verantwoorde constructie.

locatie
Gentbrugge
opdrachtgever
privaat
programma
meergezinswoning met apotheek
oppervlakte
865 m2
jaar
2008 — 2011
status
opgeleverd
architect
evr-architecten
medewerkers
Bart Verstappen, Dimitri Duysburgh
stabiliteit
Fraeye & Partners