Tondelier masterplan, Gent

Het  project Tondelier maakt deel uit van de grondige facelift die de wijk Rabot-Blaisantvest momenteel ondergaat: het Rabotpark, de nieuwe sociale woningen, het nieuwe gerechtsgebouw, de nieuwe fietsersbrug… Ondertussen bouwde Stad Gent eveneens een jongerenontmoetingscentrum en nieuwe klaslokalen voor de Mandalaschool.

Binnenkort opent een buurtrestaurant de deuren. Tondelier zal ruimte bieden aan 528 energiezuinige wooneenheden. Het totale woonaanbod omvat eveneens sociale woningen (20%) en budgetwoningen (20%). De site wordt tevens aangevuld met sport-, handels- en dienstenfaciliteiten, kantoren, horeca, een crèche en een jeugdcentrum.

Het masterplan voorziet twee parken: een voor zachter gebruik en een verbindingspark waarin hardere recreatieve functies mogelijk zijn. Brede duurzaamheid staat in project Tondelier centraal. De duurzaamheidsmeter van de Stad Gent is het sturende en richtinggevende instrument.

locatie
Gent
opdrachtgever
Aclagro, Koramic Real Estate
programma
masterplan — stadsontwerp
oppervlakte
75.000 m2
jaar
2008 — 2009
status
competitie — laureaat
ontwerpteam
Rapp+Rapp, evr-architecten, Eddy Vanzieleghem Architecten, Denis Dujardin
medewerkers
Bart Verstappen, Tom De Soete, Dimitri Duysburgh, Lore Perneel, Damien Trigaux, Katelijne Vanhoutte, Michiel Weekers, Niels Baeck, Hanne Vermeiren