Toemaattragel, Gent

De site Toemaattragel werd herontwikkeld door Alides in het kader van een ‘Brownfieldconvenant’. De Vlaamse overheid introduceerde deze convenanten om zogenaamde brownfields te transformeren en te revitaliseren. De voormalige industriële site van Group Maes wordt omgevormd tot een gemengde woon- en bedrijvenzone.

Het project omvat ca. 17.000m2 dienstverlenende bedrijven en ca. 27.000m2 woon­programma. Daarnaast omhelst het project ook de realisatie van nieuwe wegenis, een publiek park en woongroen.

Het stadsdeel wordt ontwikkeld als een autovrije, gezinsvriendelijke buurt waarin de woningen omgeven worden door kwalitatieve groenruimte. Het project speelt bovendien een belangrijke rol in de realisatie van de bovenlokale groenas 4. Deze zal op termijn als één van de dominante groene vingers en zachte verkeersassen van de stad Gent functioneren.

Het programma wordt georganiseerd in drie clusters. Een eerste clusters vormt een ensemble van 5 bedrijfsgebouwen verbonden door een publiek intensief ver­groend binnengebied boven een ondergrondse parking. De tweede cluster wordt gevormd door 4 woongebouwen boven een ondergrondse parking met erboven een combinatie van privatie en collectieve buitenruimtes. De derde cluster bestaat uit drie woongebouwen boven een ondergrondse parking en negen rijwoningen. Tussen de bouwvolumes vormt per cluster een intensieve daktuin de collectieve en private buitenruimten.

locatie
Gent
opdrachtgever
Alides nv
programma
masterplan gemengde stadsontwikkeling — Brownfield
oppervlakte
kantoren 17.000 m2, wonen 27.000 m2
jaar
2017 — ...
status
in progress
architect
evr-architecten ism YUGENING Architecture
medewerkers
Niels Baeck, Niels Rappe, Marieke De Ridder, Dennis Schouwers
landschapsarchitect
evr-architecten ism Denis Dujardin
fotografie
Maxime Vermeulen