Ten Dries, Landegem

De site is gelegen in Landegem en vormt een uitbreiding van een zone waarin zorg en onderwijs centraal staan namelijk: Het MFC (semi- internaat en internaat voor minderjarigen) en het BuO Ten Dries. Zij bieden onderwijs, therapie en ondersteuning aan een honderdtal kinderen met motorische en/of meervoudige beperking.

Het programma voor dit project zijn vier leefgroepen met acht kamers, twee per twee gegroepeerd in een ‘dubbele woning’. De schakeling van de ‘huizen’ creëert een kwalitatief vergroend binnengebied, afgesloten (ifv veiligheid) van zijn directe omgeving. De leefruimtes komen via de meer private buitenruimtes uit op dit binnengebied én zijn bovendien telkens naar het zuiden georiënteerd, waardoor de slaapkamers voornamelijk op het noorden en het westen worden voorzien. Performante akoestische gevels en een balansventilatie zorgen ook ’s nachts voor het nodige comfort. Ook is hier steeds het nodige buffergroen van minimaal drie meter breed voorzien.

Binnen elk van de leefgroepen wordt ruimtelijk dezelfde organisatie aangehouden: langs de noordelijke buitenzijde van het volume bevinden zich de individuele slaapkamers, centraal bevinden zich de ondersteunende functies zoals bergingen en badkamers, en aan de zonnige kant van het volume is het gemeenschappelijke daggedeelte met leefruimte en keuken ondergebracht. Langs de zijde van de slaapkamers zal een beperkte groenbuffer voor privacy en geborgenheid zorgen, terwijl de leefruimtes gericht zijn op een meer open en toegankelijke buitenruimte en/of verzichten zonder daarbij een te directe interactie met een andere leefgroep of aanpalend perceel aan te gaan. Boven elke leefgroep is een technische ruimte voorzien waardoor deze volledig autonoom functioneren. Deze volumetrie is ook afleesbaar in de daken van de leefgroepen, welke eveneens worden volgelegd met zonnepanelen. Ter hoogte van de inkommen en fietsplaatsen zijn luifelstructuren voorzien.

 

locatie
Landegem
opdrachtgever
Pathmakers cv
programma
Verblijf voor kinderen en adolescenten met een beperking
oppervlakte
1935 m2
jaar
2021 - ...
status
in progress
architect
evr-architecten
medewerkers
Lotte Nuyts, Alison Merlant, Céline Dieleman, Judith Haanen, Elena Bacis, Rachel Peynsaert
stabiliteit
Dexco
technieken & epb
Egeon, Exergie
security coordinator
B-Safe
akoestiek
Bureau De Fonseca