Stadsgebouw Oude Dokken, Gent

Kavel 25 ligt halverwege de geplande ontwikkeling “Wonen aan de Schipperskaai” aan de Oude Dokken te Gent. In ons voorstel wordt het volledige kavel benut. Waar het “speelweefsel” door het geheel moet, wijken twee hoofdvolumes uiteen en wordt een bijzondere stedelijke figuur geïntroduceerd: de galerij. Het is een sterk beglaasde binnen/buiten ruimte die verbinding legt tussen twee andere stedelijke kamers, het Park en de Schippersmarkt.

Het stadsgebouw vormt een bijzondere schakel, klaar om te ontdekken, een greenhouse ook, die een inspirerende ruimtelijke beleving vooropzet, zowel op de begane grond als in de hoogte. De galerij neemt ook programma op: alle toegangen tot de onderdelen van het stadsgebouw en al haar onderlinge verbindingen krijgen er een plaats. De galerij is de overdekte speelplaats van de school en vormt mee het speellint over verschillende niveaus.

Het gebouw heeft geen voor- of achterkant, elke gevel heeft zijn mogelijkheden tot contact met de omgeving. Enkele plooien of deuken in de gevel markeren entrees, geven beschutting of identificeren de achterliggende ruimte. De dakvorm verwijst op een speelse manier naar de typologie van de vroegere havenloods. Energetisch is een zero energy building de ambitie.

locatie
Gent
opdrachtgever
Sogent
programma
school, kinderdagverblijf, crèche, sportzaal
oppervlakte
6052 m2
jaar
2015
status
competitie
architect
evr-architecten
medewerkers
Marieke De Ridder, Febe Roels, Hanne Vermeiren, Manu Heytens, Niels Rappe
interieur
Doorzon Interieurarchitecten
stabiliteit
Mouton
technieken en PHPP
Istema
fotografie maquette
Filip Dujardin