Sint-Lievenspoort, Gent
Op de zorgsite Sint-Lievenspoort Gent werd een voormalig kloostergebouw verbouwd, gerestaureerd en heringericht als nieuwe school voor het BuBaO (bestemd voor kinderen met auditieve en/of spraak- of autisme-spectrumstoornissen). Het imposante neogotische complex werd deel van een nieuw leesbaar circulatiepatroon doorheen de hele site. Het vroegere sombere gebouw werd ontpit, opgeruimd en opgefrist, er kwam terug overvloedig licht en lucht.
In de vrijgemaakte voormalige binnenkoer werd een nieuwe polyvalente zaal ingeplant waarvan het dak gebruikt is als ontspanningsruimte. De meeste architecturale ingrepen zorgden voor de juiste schaal, oriëntatie en identiteit van beide scholen (kleuter- en lager onderwijs). De omgeving werd fel vergroend en gedifferentiëerd.
De historische kloostergangen werden hergebruikt en geoptimaliseerd. Daarrond werden functionele, flexibele en heldere klassen ingericht. Eén gang werd als het ware buiten het gebouw geplaatst in een ontdubbelde gevel. Dit versterkt in hevige mate de visuele en fysieke relatie tussen gebouw en binnenkoer. De voormalige kapel kreeg een herbestemming als sportzaal. Hoewel een renovatie zijn beperkingen heeft op het gebied van energiebesparing, werd ook hier maximaal ingezet op een minimum verbruik en maximaal comfort.
PUBLICATIES
- Architectuurboek Vlaanderen N°13. Dit is een mosterdfabriek. Kleuter- en basisschool Sint-Lievenspoort, Gent
- Detail Magazine. Minimum interventions: Special School in Ghent, 2018
- Archdaily. BuBaO Sint-Lievenspoort/evr-Architecten + Callebaut Architecten, 2018
- Bouwen aan Vlaanderen. Klooster van Sint-Lievenspoort in futuristisch kleedje, Jaargang 17, nr.5 — okt-nov, 2016,
- Scholen van Morgen. Arch School Awards deze 3 scholen van Morgen, 2018
PRIJZEN