Oude Dokken, Gent

Het project “Wonen aan de Schipperskaai” in de Oude Dokken is een grootschalige ontwikkeling in Gent in de buurt van het Dampoortstation. In 2013 is door SoGent offerte gevraagd aan verschillende teams van ontwikkelaars en ontwerpers.

Voor het ontwerpvoorstel heeft evr-architecten en in samenwerking met Cohousing Platform de twee voorziene cohousing projecten, van telkens +/- 3000 m2 vorm gegeven. Er is gewerkt met vrij compacte en stedelijke volumes waarbij de relatie met de tussenliggende open ruimte van cruciaal belang is. Ook is er een omvangrijk collectief programma voorzien met eetzaal, keuken, wasplaats, logeerruimtes, co-working ruimte, vergaderfaciliteit, gemeenschappelijke daktuinen en fietsenstallingen.

De architectuur is sober, met baksteenmetselwerk en houten schrijnwerk. De daktuin die als moestuin met dakterras is ingericht heeft een klein dakvolume als ontpanningsruimte. De locatie, gelegen aan de oude voorhaven van Gent, is zeer bijzonder, met schitterend zicht op de Oude Dokken en het centrum van Gent. Beide cohousing projecten willen zich later ook profileren als zeer buurtgericht met een belangrijke socio-culturele activiteit. evr-architecten ism 3E was tevens verantwoordelijk voor de duurzaamheidscoördinatie masterplan.

locatie
Gent
opdrachtgever
Matexi Development
programma
gemengd programma: wonen, kantoren, retail, buurtvoorzieningen
oppervlakte
48.000 m2
jaar
2013
status
competitie
architect
Robbrecht & Daem, Wiel Arets Architects, HDSPV Architecten, evr-architecten
medewerkers
Bart Verstappen, Anneleen Derous, Hanne Vermeiren, Katelijne Vanhoutte
duurzaamheid
evr-architecten ism 3E
landschapsarchitectuur
Denis Dujardin
akoestiek
Ugent — prof. Botteldooren
windstudie
Actiflow NL