Bezoekerscentrum De Bourgoyen, Mariakerke

Het natuur- en milieu educatief bezoekerscentrum, gelegen aan de hoofdingang van het stedelijke natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen, is een uiterst compact en multifunctioneel gebouw dat een tentoonstellingsruimte, een cafetaria, kantoren voor 12 werkplekken, een kleine bibliotheek, 1 laboklas en 1 mediaklas huisvest. De specifieke inplanting en omgevingsaanleg, met een pleintje en een openluchtklas, maken van het project een levendige scharnier tussen stad en natuur.

Het gebouw is volgens de huidige Passiefhuisnormen ontwikkeld, en fungeert als stedelijk voorbeeldgebouw op het gebied van actueel milieubewust bouwen. Alle publieke functies zijn gesitueerd op het gelijkvloers, eerder stilte behoevende ruimtes zoals kantoren en educatieve lokalen op de eerste verdieping, alles georganiseerd rond een centrale vide en ontvangstruimte. Structureel is het gebouw een houtskelet, de omhulling is ontworpen met uitzonderlijke aandacht voor isolatie, luchtdichtheid, vaste en geautomatiseerde zonnewering en eerlijk materiaalgebruik.

Wat aan verwarming nog nodig is kan door een kleine modulerende condensatieketel van 6 tot 24 kW worden opgevangen. Verwarming en ventilatie gebeurt via een luchtgroep met warmterecuperatie door een regeneratieve warmtewisselaar. Een aardwarmtewisselaar verzorgt in de winter de voorverwarming, in de zomer voor koeling. Natuurlijke nachtventilatie geschiedt via gemotoriseerde kipramen in gevels en dakvolume.

locatie
Gent
opdrachtgever
Stad Gent
programma
bezoekerscentrum
oppervlakte
1086 m2
jaar
2005 — 2008
status
opgeleverd
architect
evr-architecten
medewerkers
Els Vanlondersele, Jo Daels, Wim Menten, Katrien Masson, Klaas Vanslembrouck
duurzaamheid
Babel Ingenieurscollectief
technieken
Istema
advies passiefbouw
Cenergie