Lucerna College, Gent

De opdracht betrof het ontwerpen en bouwen van een middelbare school voor IM Lucerna vzw aan de Ganzendries te Gent. De site, in de directe nabijheid van het Sint Pietersstation, betrof een groot binnengebied, met een oud kantoorgebouw naast een groene ruimte en een parking aan de straatkant. Het ontwerp stelde voor de straatwand aan de Ganzendries voor een groot deel te sluiten met een nieuwbouwgedeelte.

Hierin zijn een halfondergrondse sportzaal waarboven 3 bouwlagen met klassen opgenomen. Het gelijkvloers is ruim beglaasd zodat vanaf het voetpad de voetganger mooi zicht krijgt op de sportactiviteiten die zich op de halfondergrondse laag ontplooien. Sportfaciliteiten zijn in de buurt weinig voorhanden en het was de ambitie van de school deze sportzaal ook door de buurt te laten gebruiken.

Het bestaande kantoorgebouw werd grondig gerenoveerd en ge-herprogrammeerd naar schoolgebouw. Op het gelijkvloers bevinden zich onthaal en secretariaat, een grote eetzaal met industriële keuken en koele berging en twee grote vergaderruimtes. Op de verdiepingen bevinden zich de directiekantoren, 4 gebedsruimtes, 2 labo-klassen, 1 PC-klas en 12 gewone leslokalen. De groene “wildernis”, het Paardekerkhof, is door de stad aangekocht en werd als een buurtparkje heringericht en zal ook door de school worden gebruikt.

locatie
Gent
opdrachtgever
Lucerna vzw
programma
renovatie bestaand gebouw, nieuwbouw klassen, sportzaal
oppervlakte
4222 m2
jaar
2016 — ...
status
opgeleverd
architect
evr-architecten
medewerkers
Thijs Urban, Simon Vermote, Febe Roels, Heleen Rottiers
duurzaamheid
evr-architecten
stabiliteit
Raadgevend ingenieur Pascal de Munck
technieken
EDV Engineering
fotografie
Sara Vandewalle