Learning and Innovation Center, Elsene

Het bijzondere en onuitgegeven gebouwenprogramma moet beide universiteiten ULB en VUB, nochtans gelegen op dezelfde campus maar zeer “gescheiden” ontwikkeld, samenbrengen rond eenzelfde doel. Het LIC zal de motor worden van deze ontmoeting en samenwerking, niet alleen tussen beide universiteiten maar ook naar de directe en ruimere internationale context. De bouwplaats die nu als een “achterkant” aanvoelt, moet het toekomstige kloppende hart van beide campussen worden.

Het programma is vertaald als een dense en compacte doch zeer ruimtelijke en opengewerkte stapeling van auditoria, leeromgevingen, formele- en informele vergaderplekken, ateliers, bibliotheek en kantoren. Voor de omgevingsaanleg verbindt een “rotonde” alle zachte circulatiestromen op de site en verbindt het binnen met het buiten.

De rotonde laat ook een verdiept plein ontstaan voor het cafetariaterras en het contact met de logistieke oost-west verbinding. De wanden van deze “uitholling” zijn uitgewerkt als een amfitheater voor rust en ontspanning. Het project, dat non stop in gebruik zal zijn, is zeer open en communicatief. Het gebouw is energieneutraal.

locatie
Elsene
opdrachtgever
Beliris voor VUB — ULB
programma
Learning and Innovation Center
oppervlakte
9910 m2
jaar
2016 — ...
status
in progress
architect
evr-architecten & A229
medewerkers
Brecht Van Slycke, Thijs Urban, Simon Vermote, Alison Merlant, Helena Mat
duurzaamheid
evr-architecten ism Arcadis Belgium
stabiliteit
Ney & Partners
technieken
Arcadis Belgium
akoestiek
ATS
brandtechniek
FPC
landschapsarchitectuur
Denis Dujardin