Kruitfabriek, Vilvoorde

Bij de Kruitfabriek 2.0 namen we de rol op van regisseur van mogelijkheden en kansen’ en geven de gebruikers mee vorm aan de architectuur. De oude fabriek die gekend was als ’T Poeierke’ is in het bezit van de opdrachtgever Matexi en wordt momenteel uitgebaat door Madlion. De kruitfabriek 2.0 is een plek waar kunstenaars een studio vinden en muziekgroepen een repetitieruimte vinden. Je kan op deze levendige plek een grote selectie vinden van expo’s, lezingen, concerten, feestjes en marktjes, etc.

Tijdens de werken hebben we vooral gefocust op volgende aspecten: we maakten een ingreep waarbij er een binnenstraat werd gecreëerd en we splitsten het gelijkvloers op in twee volumes. We gaven het een nieuwe bestemming en verbouwde het Noordelijk deel van het gelijkvloers. We creëerde een plek met verschillende socio-culturele functies: een kinderdagverblijf, lesruimtes voor een recreatieve dansschool en circusschool, atelierruimtes voor een lokale meubelmaker en fietsherstelplaats, etc.

Op het Zuidelijke deel van het gelijkvloers werd een café/evenementruimte voorzien. Rond het gebouw werden er omgevingswerken uitgevoerd. Aan de buitenkant van het gebouw werd er een buitentrap toegevoegd en op de eerste verdieping werd de brandveiligheid van de bestaande functies verbeterd.

PUBLICATIES

 

locatie
Vilvoorde
opdrachtgever
Matexi
programma
Renovatie, socio-culturele ontmoetingsplek
oppervlakte
3500 m2
jaar
2017 — 2019
status
opgeleverd
architect
evr-architecten
medewerkers
Heleen Rottiers, Sandra Schippers, Georges Alnassar
fotografie
Mad Tiger