Kleuterschool, Etterbeek

De scholencampus van het ‘Koninklijk  Atheneum Etterbeek’ is gelegen in een voormalig kasteelpark te Etterbeek. Het project betrof het bouwen van een nieuwe kleuterschool en de heraanleg van de buitenruimte.  De inplanting van de school laat alle aanwezige groen behouden. In de aanleg van de omgeving wordt betekenis gebracht: de aanleg van een klein amfitheater, zitplekken rond bomen, een  speelheuvel…

Het gebouw zelf is uitnodigend en heeft een helder en leesbaar plan waarbij alle functies zijn samengebracht onder één groot zadeldak, als onder “moeders paraplu”. De tien klassen zijn L-vormig geclusterd rond een polyvalente ruimte, die zich opent naar de speelruimte buiten. Zes klassen en de polyvalente zaal bevinden zich op het gelijkvloers. Op de verdieping zijn er vier klassen en de nodige technische ruimtes. De klassen zijn per twee geclusterd rond een gezamenlijke inkom en sanitair. Vijf klassen zijn voorzien van een “etalage” naar de polyvalente zaal.

De buitengevels zijn afgewerkt met een beplanking van thermisch behandeld hout. Samen met het groendak accordeert het gebouw volledig met zijn groene omgeving. Naast de intrinsieke duurzame kwaliteiten ambieert dit ontwerp ook een gezonde school te zijn, met een goed binnenklimaat en opgebouwd uit gezonde materialen en met een minimaal energieverbruik. Deze nieuwe kleuterschool wordt gebouwd volgens de  passiefhuisstandaard.

Het wordt door de Vlaamse Gemeenschap gesubsidieerd als één van de vierentwintig piloot-projecten “passiefschool” en is door het Brussels Instituut voor Milieubeheer geselecteerd als “voorbeeldgebouw Energie en Ecoconstructie”.

locatie
Etterbeek
opdrachtgever
Gemeenschapsonderwijs
programma
kleuterschool
oppervlakte
1059 m2 + omgevingsaanleg 2375 m2
jaar
2007 — 2012
status
opgeleverd
architect
evr-architecten
medewerkers
Marieke De Ridder, Lore Perneel
duurzaamheid
evr-architecten
stabiliteit
Fraeye & Partners
technieken
Istema
PHPP en EPB
3E
fotografie
Stijn Bollaert