Koninklijk Atheneum, Zottegem
Dit project is het resultaat van een architectuurwedstrijd in 2009 door het Gemeenschapsonderwijs en Vlaams Bouwmeester georganiseerd en die door evr-architecten werd gewonnen. De bestaande school en site lieten zich ontdekken als een groene en gefragmenteerde scholencampus met toch wel veel mogelijkheden. Oorspronkelijk was de programmavraag van de wedstrijd geformuleerd als een volledig nieuw schoolgebouw met een 14-tal klassen en 2 laboklassen. In het licht van een duurzame benadering was het logisch de versnippering en de compactloosheid die de campus typeert niet verder een kans te geven, maar net op zoek te gaan naar een uitbreiding die voor de campus een win-win situatie zou betekenen.In plaats van het zoveelste paviljoen te bouwen tussen de andere, zelfs al was het een passief schoolgebouw, hebben we het meest waardevolle hoofdgebouw op de site herbekeken en het als het ware “afgebouwd” en vervolledigd.
Dit hoofdgebouw was waardevol omdat het een rationele structuur had, structureel en bouwfysisch in een redelijke staat was, en dus nog jaren dienstig kon zijn. Het gevraagde netto-programma paste wonderwel in de holten en uitsparingen in de noordgevel. Wel is de vroegere studiezaal in oppervlakte meer dan verdubbelt en opnieuw geprogrammeerd in een ruime berging en een polyvalente zaal die ondermeer ook als turnzaal door de jongste leerlingen kon worden gebruikt.
Aldus ontstond een compact gebouw met een interne circulatie-as die nu langs beide zijden met klassen kon worden uitgerust. Deze operatie liet ook toe, gezien er minder oppervlakte te realiseren is, nl. geen gangen en geen trappen, een deel van het beschikbare budget in te zetten voor een opwaardering van het bestaande gebouw. Zo werden de bestaande klassen in het hoofdgebouw ook aangesloten op het nieuwe ventilatiesysteem en werd de oude schoolkeuken volledig vernieuwd. Het toegevoegde volume aan de noordzijde, in staal- en houtskelet, werd bijzonder goed geïsoleerd en zorgt ervoor dat het energiepeil van het vernieuwde hoofdgebouw sterk werd verbetert. Tevens kreeg de school met deze nieuwe noordgevel een stedelijke en communicatieve expressie.
Het nieuwe toegevoegde volume werd volledig in hout bekleed en door een gelijkaardig uitgewerkte kroonlijst werd nieuw en oud elegant met elkaar verbonden. De inplanting langs de nieuwe weg stond toe dat een bijkomende toegang tot de school kon worden gemaakt. Die zorgde ervoor dat de polyvalente zaal ook naschools kan functioneren.