InnovOcean, Oostende

De InnovOcean campus in Oostende centraliseert de maritieme onderzoeksactiviteiten van het ILVO, VLIZ en hun projectpartners in een nieuw kantoor- en onderzoeksgebouw. Het gebouw heeft ook een belangrijke receptieve functie als congrescentrum. Het ontwerp geeft uitdrukking aan de ambitie van beide onderzoeksinstellingen om zoveel mogelijk interdisciplinair samen te werken en faciliteiten en kennis te delen.

De InnovOcean campus bestaat uit een dens gestapeld volume met een sokkel van publieke functies op het nieuw aan te leggen Watertorenplein, een rationele kantoortoren van 7 lagen hoog die het plein afbakent, en daarachter een zone met labo’s en logistieke diensten. Het gebouw met zijn kolomarme structuur is zoveel mogelijk ontworpen als een open frame, waarbij verschillende programmapunten in de tijd mogelijk blijven. Het project zal de kop vormen van een nieuwe ontwikkeling tussen de watertoren en het fort Napoleon in Oostende, op het kruispunt tussen de Vuurtorenwijk en de Oosteroever.

Bijzonder aan InnovOcean Campus is dat het project een technisch onderzoeksprogramma combineert met een belangrijke publieke en stedenbouwkundige ankerfunctie op schaal van Oostende Oosteroever. Het gebouw wordt monumentaal door zijn profiel, plint en materialiteit. InnovOcean Campus concretiseert de stedenbouwkundige visie zoals ontwikkeld door 51N4E en AWB en vormt de spil tussen de vuurtorenwijk en de oosteroever.

De thematiek van zee en water reflecteert zich letterlijk en figuurlijk in de materiaalkeuzes. De gladde buitenschil wordt voorzien in blauwe glasmozaïek. Het kleurenpalet van vloeren en schrijnwerk verwijst dan weer naar het wit-geel-goud van zeezand. De publieke functies worden gekoppeld in de plint.

Het restaurant wordt met een inpandig terras voorzien in de kop van het gebouw met zicht op de Noordzee. Een eenvoudige ingreep die het robuuste volume toch een herkenbaarheid geeft in de Oostendse skyline.

locatie
Oostende
opdrachtgever
Groep Van Roey voor ILVO, VLIZ & partners
programma
kantoren, laboratoria, onderzoekscentrum
oppervlakte
8416 m2
jaar
2017 — 2022
status
opgeleverd
architect
evr-architecten
medewerkers
Sandra Schippers, Dimitri Duysburgh, Mathieu Verougstraete, Dorsa Ali Zadeh, Sien Declercq, Wart Thys, Francis Jonckheere
stabiliteit
VK Engineering
technieken
VK Engineering
milieu
United Experts
fotografie
Stijn Bollaert