Heldenhuis, Eeklo

Heldenhuis vzw is een initiatief van de ouders van twaalf jongeren met een intellectuele en/of meerdere beperkingen. Op de site van de vroegere lagere school St-Janneke te Eeklo, zal Pathmakers cvba voor de vzw een project bouwen waar hun jongeren kunnen wonen. Ze worden continu begeleid en kunnen aangepaste hulp krijgen door externe hulpverlening, ouders of vrienden. De locatie van deze toekomstige thuis van de jongeren is dicht bij het centrum en wordt zo naadloos opgenomen in het maatschappelijk netwerk van Eeklo. De VZW Heldenhuis streeft naar een sterke sociale inclusie.

Een gevoel van huiselijkheid is de kern van het design. Het bouwproject behelst een 2-laags nieuwbouwvolume aansluitend op het te verbouwen schoolgebouw. Dit schoolgebouw was het hoofdvolume van de vroegere lagere school St-Janneke. Door zijn schaal, afmetingen en structuur is dit gebouw geschikt om te worden gerenoveerd. De andere oude gebouwen, die van mindere kwaliteit zijn, zullen worden afgebroken. In het gerenoveerd volume van de vroegere school wordt de leefruimte ondergebracht, naast een polyvalente ruimte die een bredere invulling en gebruik van het complex toelaat. Een lichte centrale inkomhal verbindt het oude en het nieuwbouwvolume, en biedt ook toegang tot de achtergelegen tuin. Het nieuwe volume herbergt de individuele kamers met elk hun eigen sanitaire ruimte. Daarnaast zijn er enkele annexe functies zoals een grotere gemeenschappelijke badkamer voor speciale zorg en een snoezelruimte.

Speciale aandacht gaat uit naar de inrichting van de omgeving van het Heldenhuis. De voorzijde kent een meer functionele inrichting met onder andere een speciale parkeerplaats en een wadi voor hemelwaterbuffering. De achtertuin biedt plaats aan een gedeeld terras, gelegen aan de leefruimte, met in het verlengde de tuin die op maat van de jongeren wordt ingericht. Zo wordt het Heldenhuis een nieuwe thuis temidden het groen.

locatie
Eeklo
opdrachtgever
Pathmakers CVBA
programma
Kleinschalig project voor jongeren met intellectuele en of meerdere beperkingen
oppervlakte
870 m2
jaar
in progress
status
in progress
architect
evr-architecten
medewerkers
Niels Baeck, Eloïse Van Meensel, Judith Haanen, Thibo Roelandt, Seppe Heyde, Joris Ghyssaert
stabiliteit
Dexco nv
technieken
Energie (United Experts Group