Een inspirerende leefomgeving

Om het proces van integrale duurzaamheid bij scholenbouw te begeleiden werd een leidraad ontwikkeld die bestaat uit 3 delen.

  • Visie op Smart Building: de visietekst stelt de strategie van Smart Building voor en benoemt een aantal belangrijke doelstellingen bij duurzame scholenbouw.
  • Duurzaamheidsmeter: de duurzaamheidsmeter benoemt in verschillende hoofdstukken effectieve maatregelen zodat een bouwteam duidelijk kan aangestuurd worden naar hogere duurzaamheid. Aan elke maatregel wordt een score toegekend waardoor het mogelijk wordt om schoolgebouwen (of ontwerpen ervoor) op het vlak van duurzaamheid te beoordelen.
  • Instrument voor de opmaak van het projectdossier: het formuleren van een goede projectdefinitie en programma van eisen is de sleutel voor een hoogwaardig eindresultaat. Toch blijkt het opstellen van het projectdossier meestal een lastige en complexe taak voor de schooldirectie. Daarom werd een ondersteuningsinstrument bedacht in de vorm van een lijst van ontwerprichtlijnen. Dit instrument omvat een waaier van aandachtspunten voor de opmaak van een kwalitatief programma van eisen.

 

opdrachtgever
Gemeenschapsonderwijs, Agion
jaar
2006 — 2011
studieteam
evr-architecten ism GO! & Agion
medewerkers
Katrijn De Munter, Damien Trigaux, Mattias D’Hooghe, Manu Heytens