Dienstencentrum, Oostakker

Het nieuwe DC Oostakker neemt een sleutelpositie in binnen de heraanleg van de publieke ruimte van ‘Oostakker Dorp’. Het vormt de fysieke schakel tussen het Sint-Laurentiuspark en het groene Dorpsplein dat een grondige hertekening krijgt van de mobiele stromen. Gelegen op de hoek neemt het DC zijn prominente rol binnen het nieuwe dorpszicht ten volle op. De relatie met de publieke ruimte is essentieel. Het bestaande neogotische gemeentehuis van Oostakker wordt gerestaureerd en maximaal gerespecteerd.

De overige bestaande “aanbouwsels” worden volledig weggenomen en vervangen door een nieuw gebouw. Het gebouw krijgt twee evenwaardige voorgevels die het achterliggende publieke en gevarieerde programma verbeelden. Nu eens expliciet, dan eens genuanceerd en subtiel. Met dit zeer gevarieerd programma wil het nieuwe dienstencentrum toch gelezen worden als één herkenbaar geheel. De gevel is sterk verticaal geritmeerd en zet maximaal in op daglichttoetreding (als kwinkslag naar de neogotiek) en heeft een zeer open en communicatief karakter, met een sterke fysische en visuele relatie naar zijn directe omgeving.

Een centraal atrium integreert het monument en organiseert en zoneert alle gevraagde functies; het politiekantoor, het loket burgerzaken, de ontmoetingsruimtes van het ocmw, de bibliotheek, een cafetaria, de personeelsruimtes… Het atrium zorgt samen met een efficiënte circulatie voor een leesbaar en helder plan. Het programma wordt rond deze centrale zone geschakeld en ondergebracht in 3 grote delen, S, M en L, elk op een hoekpunt van het perceel. Zo krijgt elke deel zijn specifieke troeven en sfeer.

locatie
Oostakker
opdrachtgever
OCMW Gent
programma
dienstencentrum, bibliotheek, politiekantoor
oppervlakte
2.623 m2
jaar
in progress
status
competitie — 1ste laureaat
architect
evr-architecten
medewerkers
Wart Thys, Sara Vandewalle, Mathieu Verougstraete
restauratie
Callebaut Architecten
stabiliteit
Sweco
technieken
Sweco