Dienstencentrum, Gentbrugge

Het architecturaal waardevolle dienstencentrum uit 1974 van arch. Paul Felix is toe aan een grondige update en wordt met zeer gerichte ingrepen, structureel, organisatorisch en energetisch versterkt tot een hedendaagse ontmoetingsplek voor Gentbrugge en bij uitbreiding voor Gent.

Het stedelijke karakter van het gebouw èn de site wordt geïntensifieerd, geherinterpreteerd en krijgt nieuwe elementen toegevoegd. De toevoegingen laten de forse horizontale architectuur in zijn waarde en maken het ook leesbaarder. De materialiteit van de toevoegingen bestaat uit hout (structuren en afwerkingen) en glas en contrasteren elegant met de robuuste oorspronkelijke architectuur uit beton en hout.

De bouwwijze van het nieuwe deel is circulair opgevat: schroeven en bouten ipv sealen en kitten. Waar mogelijk en na evaluatie worden zoveel als mogelijk materialen bij de renovatie hergebruikt of als materialenbank ter beschikking gesteld aan de ruimere omgeving. Energetisch is het nieuwbouwdeel gecertificieerd passief, het deel renovatie is BEN.

locatie
Gent
opdrachtgever
Stad Gent
programma
dienstencentrum, politiekantoor, middelbare school
oppervlakte
8200 m2
jaar
2018
status
competitie
architect
evr-architecten
medewerkers
Mathieu Verougstraete, Sandra Schippers, Giorgi Chikovani, Eloise Van Meensel
restauratie
Callebaut Architecten