De Ververij, Ronse

Na opmaak van het masterplan en na sanering van het volledige gebied werden voor het stadsvernieuwingsproject “De Ververij” in Ronse alle voorzieningen gerealiseerd voor het functioneren van de stedelijke academie en de infrastructuur voor de dienst cultuur. Het programma omvat een muziekacademie, ruimtes voor beeldende kunsten, een dansatelier en een tentoonstellingsruimte.

De nieuwe muziekacademie wordt geflankeerd door bestaande gebouwen en fragmenten van de voormalige textielfabriek “De Nieuwe Leie” welke grondig gerenoveerd worden. Er is een pragmatisch evenwicht gezocht tussen behouden en vernieuwen. Beeldende kunst, ondergebracht in een gerenoveerde post-industriele loods en de nieuwe kunstacademie zijn van elkaar losgekoppeld waardoor er vanuit de Wolvestraat een doorsteek ontstaat naar het voorplein en het nieuwe park. Deze ladderstructuur moet in een toekomstige ontwikkeling verder worden gezet.

De kunstacademie is een eenvoudig volume waar enkele manupilaties bijzondere interieure ruimtes doen ontstaan. Er is bijzondere aandacht besteed aan de akoestische noden en verwachtingen van de verschillende muzikale gebruikers van het gebouw. Brede duurzaamheid is hier de inzet: contextueel, compact, laag-energetisch, correct materiaalgebruik, flexibiliteit, waterrecuperatie,… In een latere fase wordt nog een schouwburg gepland, eveneens geënt op de onderliggende post-industriële footprint.

locatie
Ronse
opdrachtgever
Stad Ronse
programma
masterplan, kunstacademie, cultuurcentrum
oppervlakte
6500 m2
jaar
2007 — 2014
status
opgeleverd
architect
evr-architecten
medewerkers
Dimitri Duysburgh, Manu Heytens, Anneleen Dhondt, Wart Thys
stabiliteit
Fraeye & Partners
technieken
Istema
theatertechniek
TTAS
akoestiek
Daidalos-Peutz
landschapsarchitect
Denis Dujardin ism evr-architecten
werfopvolging
Veerle Delange
fotografie
Stijn Bollaert