De triangel, Lovendegem
Het nieuwbouwproject betreft een type 2 school die een opvoedings- en onderwijsaanbod aanbiedt voor kinderen met een mentale, matige tot ernstige en/of meervoudige, handicap. Elk kind wordt onderwezen en verzorgd naargelang zijn of haar specifieke noden. Belangrijke aandachtspunten in de projectdefinitie zijn: veel licht en ruimte, rust genererend, overzichtelijk, eenvoudig, prikkelarm, nood aan een duidelijke begrenzing, afbakening en zonering. De school maakt deel uit van de omvangrijke dienstverlenings- en scholencampus De Triangel, een vrij chaotisch tapijt van grasvelden, waarop kriskras gebouwen staan ingeplant, door paden en rijstroken doorsneden.
De typologie is vrij verscheiden maar bestaat vooral uit één bouwlaag en dus weinig compactheid. Het vrij beperkte bouwveld maakt een nauwkeurige inplanting noodzakelijk. De noordoost flank is vooral als afzet- en opstapplaats georganiseerd. Het leerlingentransport gebeurt, wegens noodzaak, bijna uitsluitend met schoolbusjes.
Het programma beschrijft twee scholen, Bubao en Buso, en wordt als een compact volume vertaald waarin een aantal “overlappende” functies worden gedeeld zonder echter autonomie en eigenheid uit het oog te verliezen. Het Bubao heeft een ruim bemeten circulatie- en polyvalente zone, het Buso krijgt een ruim dakterras. De klasfuncties zijn vooral zuidwest georiënteerd met een directe toegang tot de omheinde tuintjes. Klassen met de minst mobiele leerlingen zijn gezien op de verdieping met toegang tot een ruim zuidgericht dakterras.
De trap en twee grote liften zorgen voor een soepele verticale verbinding. Kantoren, kinelokalen, keukens en technische ruimtes zijn noordoostelijk georiënteerd en gelinkt aan de mechanische ontsluiting (diensten, leerlingenvervoer…). Aan beide kopse gevels bevinden zich de polyvalente zaal en/of refter en voor de verdiepingen de evacuatietrappen.