Cultuurcentrum & Academie Zottegem

De site aan de Gustaaf Schokaertstraat is een grote wat programmaloze lege ruimte quasi in het centrum van Zottegem. Hier stonden de fabrieksgebouwen van “Sanitary Underwear Company”. Het imposante en mooi gerenoveerde AC Sanitary, het stookketelhuis en de fabrieksschoorsteen zijn de enige herinneringen aan vroeger. Het nieuwe programma is vertaald in een sokkel waarop twee kleinere volumes staan geprojecteerd.

Zo ontstaat een mooi ensemble van bijzondere gebouwen die van deze plek een bruisend en levendig stukje Zottegem moeten maken. De publieke ruimte wordt op schaal van de mens gebracht met een groen parkje tussen straat en AC Sanitary en een meer versteend cultuurplein tussen AC en nieuw cultuurcentrum. Dit plein is omhooggeplooid en vormt aldus een openluchttribune met het AC als decorum.

Het plan is eenvoudig, overzichtelijk en voorziet een optimale logistieke ontsluiting. De binnenstraat met foyer, onthaal, cultuurcafé en klein vrij podium is de ruggengraat waar alle programmadelen op aansluiten. De kleinere leslokalen van de academie zijn gegroepeerd boven de administratieve vleugel, de theaterzaal staat geprojecteerd op de grote leslokalen. Er is ook een ondergrondse parking voor 100 wagens voorzien. Het gebouw zal Bijna Energie Neutraal zijn.

locatie
Zottegem
opdrachtgever
Stad Zottegem
programma
cultuurcentrum, stedelijke academie voor muziek, woord en dans, ondergrondse parking
oppervlakte
3997 m2 + 3430 m2
jaar
in progress
status
1e laureaat — in progress
architect
evr-architecten
medewerkers
Simon Vermote, Heleen Rottiers, Sien Declercq, Febe Roels, Dorsa Ali Zadeh, Thijs Urban
stabiliteit
Ingenieursbureau N. Provoost
technieken
Ingenium
theatertechniek
TTAS
akoestiek
Daidalos Peutz
Landschapsarchitectuur
Denis Dujardin
vc
B-safe