Centraal Besturingsgebouw, Leuven

In dit gebouw worden alle data van het Dijle- en Zennebekken (peilen, debieten, klepstanden, stuwen, sluizen,…) gecentraliseerd, beheerd en gestuurd. Indien nodig kan het gebouw een volwaardig crisiscentrum zijn. Het terrein is gekozen om zijn strategische ligging, nabij de A2, het UZ en de Leuvense brandweerkazerne. Op het gelijkvloers wordt een uitnodigende overdekte inkomzone voorzien, met parkeerplaatsen voor het personeel en doorzicht naar tuin en berm.

De focus in het gebouw is de centrale communicatieruimte over de twee verdiepingslagen, waarrond de belangrijkste functies zijn gegroepeerd: een garage met werkplaats, serverruimtes, controlekamer, kantoren en vergaderfaciliteiten. Het tuinontwerp geeft ruimte aan een kunstingreep van Yves Maes en Peter Verhelst.

De ambitie van VMM was eveneens de realisatie van een voorbeeldgebouw op het vlak van duurzaamheid. Het is conform de passiefhuisstandaard ontwikkeld, met oa. een adiabatisch koelsysteem, warmterecuperatie van de serverruimtes, energieproductie met PV panelen, aandacht voor correct materiaalgebruik en gezien de missie van VMM afdeling water, veel aandacht voor zuinig en correct watergebruik (maximale regenwaterrecuperatie, alle buitenverhardingen zijn waterdoorlatend, sedumdak, gebruik drinkwater wordt beperkt, tuin met wadi…).

locatie
Leuven
opdrachtgever
Vlaamse Milieu Maatschappij
programma
kantoren
oppervlakte
708 m2
jaar
2005 — 2008
status
opgeleverd
architect
evr-architecten
medewerkers
Jo Daels, Els Van Londersele, Wim Menten
stabiliteit
Fraeye & Partners
technieken
3E ism. Christian Ebinger
fotografie
Stijn Bollaert