Buda, Vilvoorde

Dit project betreft de volledige make-over van een industriële site voor duurzaam afval- en materialenbeheer voor het Brussels Gewest. Essentieel is een perfecte infrastructuur om alle activiteiten en bewegingen optimaal en veilig te laten plaatsvinden. Globaal gezien is de site (3,1 ha) verdeeld in 4 stroken waar specifieke activiteiten plaatsvinden: een parkeerveld met was- en oliestraat voor vrachtwagens, een bebouwde strook met hoofgebouw en een industriële hal en een publieke afvalsorteerstraat. Een “zachte” strook is nat en groen en wordt als waterzuiveringsstation ontwikkeld.

In plaats van het zachthellende terrein te nivelleren wordt de helling geïntegreerd in plan en snede. Het gebouwde programma bestaat uit een 3 lagig-kopgebouw met onthaal, personeelsruimtes, sanitaire uitrustingen en kantoren. De hal is gecompartimenteerd in verschillende activiteitenzones. Het geheel heeft een ondergrondse parking.

Elders op het terrein zijn er nog enkele kleinere functieondersteunende volumes. Alle gebouwde delen zullen voldoen aan de passiefhuisstandaard. Kopgebouw en loods worden in hout gebouwd. Dit duurzame project wordt de referentie voor alle toekomstige constructies en renovaties van het Agentschap Brussel Net.

PRIJZEN

 

locatie
Neder-Over-Heembeek
opdrachtgever
Agence Bruxelles Propreté – Agentschap Net Brussel
programma
herinrichting industriële site Buda, nieuw sorteercentrum, kantoren
oppervlakte
site 30.940 m2 gebouwen 9659 m2
jaar
2015 — ...
status
in progress
architect
TV Atelier 229 & evr-Architecten
medewerkers
Dimitri Duysburgh, Dennis Schouwers, Marieke De Ridder
duurzaamheid
evr-architecten
stabiliteit
Stabili
technieken
Istema
infrastructuur
Ingenieursbureau N. Provoost
landschapsarchitectuur
Denis Dujardin
fotograaf
Tim Van de Velde