De Watergroep, Gent

Het nieuwe kantoorgebouw voor De Watergroep in de Koning Boudewijnstraat, vlakbij het Sint-Pietersstation, bestaat uit een hoofdgebouw van vier bouwlagen en een vergaderhub achteraan het perceel. Het geheel staat op een ondergrondse parking. Binnen de stedelijke context en binnen het RUP voorziet dit project in een maximale, maar elegante verdichting.

Het hoofdvolume aan de straat is bedacht als een multi-inzetbaar kantoorapparaat, het tuinvolume bevat alle vergaderfaciliteiten, de fietsenbergingen en de sanitaire voorzieningen. Beide volumes zijn met elkaar verbonden door een patio en een sterk beglaasde verbindings-as. In de tuin van Restaurant De Gouden Klok is een tweede in- en uitgang voor de (gedeelde) parkeergarage gepland.

Alle toegangen, zowel voor voetganger, fietser als voor auto zijn in 1 grote overdekte ruimte samengebracht. Deze genereuse toegang biedt de toevallige voorbijganger ook zicht op het nieuwe groene binnengebied. De patio is een “verstilde” en groene plek en bevat een ruim terras welke aansluit op de vergaderfaciliteit. Er is tevens een nieuwe toegang voorzien voor de deels heraangelegde achterliggende tuinen van restaurant De Gouden Klok aan de Koning Albertlaan.

De kantoorplateaus zijn generiek ontworpen en kunnen verschillende kantoorconfiguraties opnemen. Het gevelconcept vertrekt vanuit een grondige lezing van de straatwand. Het project is Bijna Energie Neutraal en wordt BREEAM Excellent.

locatie
Gent
opdrachtgever
De Watergroep
programma
kantoren, vergaderhub en ondergrondse parking
oppervlakte
5402 m2
jaar
2016 — ...
status
in progress
architect
evr-architecten
medewerkers
Heleen Rottiers, Mathieu Verougstraete, Céline Dieleman, Wart Thys, Thijs Urban, Simon Vermote, Thomas Stoffelen, Giorgi Chikovani
stabiliteit
Dexco
technieken & BREEAM
Boydens Engineering
akoestiek
Blasco
ecologie & biodiversiteit
Corridor
landschapsarchitectuur
Denis Dujardin