Bloem, Oosterzele

Het project ‘Bloem’ is een collectief zorgwoningcomplex waar ca. 14 zorgwoningen die worden geclusterd rond een binnentuin. De bouwoppervlakte komt op een 1.500 m2. Het perceel zelf heeft een oppervlakte van ca. 1 hectare. Het bestaand gebouw zal gesloopt worden in functie van de wensen van de klant. We respecteren voor de nieuwbouw dezelfde bouwlijnen als het gesloopte gebouw.

Het perceel ligt wat afgezonderd op een hoger gelegen landschap met rondom rond sporadisch een verdoken bunker. Dit zeer specifieke landschap vormt het begin van ons concept. Met respect voor het landschap en de weidse zichten hebben we daarom gekozen om een bescheiden volume te ontwerpen dat meegaat met het landschap. Het dak helt af in dezelfde richting van de heuvelachtige site.

Elke bewoner krijgt zowel zicht op het weidse van het landschap rondom als zicht op de intieme binnentuin. Deze binnentuin vormt mede ook de circulatie naar alle aparte vertrekken en de collectieve woonruimte met alle aanhorigheden. Het binnengebied vormt dus het centrale groene ontmoetingspunt. Het omliggend groen dat nog binnen het perceel valt wordt besteed aan collectief tuinieren. Hierin komen verschillende fruitbomen en een moestuin. Het project biedt de mogelijkheid om collectief te wonen binnen een groene omgeving, weg van de drukte maar met genoeg mensen om je heen om de juiste zorg te verkrijgen.

locatie
Oosterzele
opdrachtgever
Ter Veldbloemen bv
programma
collectief zorgwoningcomplex waar ca. 14 zorgwoningen worden geclusterd rond een binnentuin
oppervlakte
1500 m2
jaar
2021 - ...
status
in progress
architect
evr-architecten
medewerkers
Niels Baeck, Sarah De Maesschalck
stabiliteit
/
technieken
/
maquette
Sarah De Maesschalck