Portus Ganda, Gent

In de briefing werd er gevraagd waardevol casco te behouden en te herbestemmen en de energie die vorige generaties in een uitzonderlijke structuur hebben geïnvesteerd, niet verloren te laten gaan. Ons antwoord op deze vraag luide, dat er meer dan één waardevol casco. Er waren er drie: de Toren (West en Zuid), het Telexgebouw en de Sokkel. Allen hadden grote bouwkundige kwaliteiten en een hoge herbruikwaarde.

Ook werd er gevraagd het grote casco in te passen in de stad: in het stedelijk weefsel, en in het stadslandschap. Ons standpunt tegenover deze vraag was dat inpassen niet betekent gelijkmaken. Integreren is niet assimileren. Het afwijkende moest niet conformeren, maar om zijn anders-zijn gewaardeerd worden. De harmonische stad is niet de homogene stad, maar de stad waar uitgesproken verschillen samen kunnen leven.

We wilden niet met groot geweld slopen en schoonvegen. Niet opnieuw een tabula rasa. We wilden in de casco’s snijden met chirurgische precisie. Bijsnijden waar nodig. Maar het moest voorzichtig en weloverwogen gebeuren. In ons ontwerp hadden we oog voor het respectvol en zuinig omspringen met de energie die al geïnvesteerd was in het verleden.

 

locatie
Gent
opdrachtgever
Gedevco — Stad Gent
programma
gemengd programma
oppervlakte
32.000 m2
jaar
2015
status
competitie
team
De Vylder Vinck Taillieu architecten, De Smet Vermeulen architecten, evr-architecten, Benoit Van Innis
medewerkers
Dennis Schouwers, Niels Rappe, Niels Baeck, Bart Verstappen, Thijs Urban
fotografie
Filip Dujardin