Zuiderzicht, Antwerpen

Zuiderzicht is één van acht hoogbouwvolumes die op verschillende plekken binnen het masterplan van Studio Associates Secchi-Viganò voor Antwerpen Nieuw Zuid zijn gepositioneerd. De locatie van Zuiderzicht is strategisch; dichtbij de rivier, in het groen van het landschapsconcept ontworpen van Bas Smets en op slechts 3 minuten afstand van het centrum van Antwerpen. Met zijn frisse kleur en open uitstraling past de Zuiderzichttoren in de Antwerpse traditie van witte, gelaagde, tektonische hoge gebouwen zoals de Onze-Lieve-Vrouwe kathedraal, de in art deco stijl ontworpen KBC-toren, de politietoren en andere.

Het 21.082 m2 grote gebouw bestaat in de basis uit vijf lagen, waar zich onder andere een hotel met 108 kamers bevindt, daarbovenop een 25 verdiepingen tellende toren met 134 appartementen en eronder een parkeergarage met twee ondergrondse verdiepingen. Plint en toren vormen één samenhangend geheel. Het architectuurconcept voor Zuiderzicht kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan woningtypes voor verschillende gebruikers: jonge gezinnen, ouderen, co-housers, alleenstaanden en werkende stellen. De appartementen zijn compact en efficiënt rondom een centrale kern georganiseerd en voorzien van flexibele plattegronden en een dragende gevel. Door deze flexibiliteit kunnen woningen eenvoudig tot grotere eenheden gecombineerd worden of aangepast voor veranderende wensen in de toekomst.

Alle appartementen zijn omgeven door een witte betonnen structuur die ontworpen is als een dubbelhoog raster. Iedere bewoner heeft de mogelijkheid om uit een reeks van ontwerpopties te kiezen om individueel vorm te geven aan de eigen buitenruimte die tussen de geïsoleerde gevel en het betonnen grid ontstaat. Denk aan balkons, omsloten wintertuinen en dakterrassen. Op de begane grond dragen duplexwoningen bij aan de verscheidenheid van woningtypes voor diverse gebruikersprofielen. De duplexwoningen hebben elk een voordeur en buitenruimte op de begane grond waardoor een levendige overgang en verbinding met de publieke ruimte gemaakt wordt. Een bijzondere kwaliteit binnen een hooghouwconcept.

De verschillend vormgegeven buitenruimtes zijn een hedendaagse interpretatie van de Belgische “veranda” en werden ontworpen als individuele verlengstukken van de woonruimtes om de bewoners te laten profiteren van extra oppervlakte, licht en het prachtig uitzicht op Antwerpen, de rivier en de omgeving. De combinatie van de flexibele plattegronden met de wisselende oplossingen voor de invullingen van het omringende raster resulteert in een veelzijdig aanbod van appartementen en een gelaagd en sprekend gevelbeeld. De getrapte vorm van het gebouw zorgt voor een naar boven toe slanker wordend volume in de skyline van Antwerpen. Tegelijkertijd ontstaan daardoor op de bovenste verdiepingen een aantal ruime terrassen.

Een dubbel hoge passage in de plint doorkruist het gebouw. Bewoners, wijkbewoners en bezoekers kunnen zo door het gebouw heen wandelen tussen het plein voor het gebouw en het pad met speeltuin aan de andere zijde. De passage met de aansluitende gemeenschapsruimte kan ook gebruikt worden als ontmoetingsruimte voor bewoners of voor kleine evenementen en wordt daarmee een katalysator voor community building in de nieuwe wijk. Door de integrale toegankelijkheid van het project, de typologische variatie aan woningen en de levendige plint naast de hotelfuncties, versterkt het concept van Zuiderzicht de sociale duurzaamheid, diversiteit en saamhorigheid in het gebied.

Zuiderzicht is een compact passiefvolume waarbij de dubbele schil werd ontwikkeld vanuit de wens het beste wooncomfort te bieden op het vlak van wind, geluid, daglicht en oververhitting. Groene daken, zonnepanelen en een geïntegreerd systeem voor waterterugwinning zijn belangrijke elementen van het technische duurzaamheidsconcept maar we kunnen duurzaamheid ook letterlijk opvatten als “blijvend in de tijd”. De potentie van Zuiderzicht op de lange termijn ligt vooral in de waardering door de mensen en de meerwaarde die het gebouw voor zoveel mogelijk gebruikers kan opleveren voor een zo lang mogelijke tijd. Met Zuiderzicht is de agenda gezet voor een nieuwe en innovatieve manier van flexibel stedelijk wonen op een strategische ligging vlak bij het stadscentrum van Antwerpen en met directe contact met de omgeving.

locatie
Antwerpen
opdrachtgever
Triple Living
programma
wonen, hotel, passage, ondergrondse parking voor auto’s en fietsen
oppervlakte
21.082 m2
jaar
2015 — 2019
status
opgeleverd
architect
evr-architecten & KCAP
duurzaamheid
evr-architecten
medewerkers
Simon Vermote, Febe Roels, Niels Baeck
site supervisie
Bureau Bouwtechniek
stabiliteit
Establis
technieken
CES
uitvoering
Interbuild