Ag Campus, Brussel

De renovatie van AG Campus was van bij de start een breed duurzaam project, door de keuze om een kantoorgebouw in hartje Brussel te renoveren in plaats van opnieuw te bouwen buiten de stad. Het uitgangspunt voor de nieuwe campus is het introduceren van licht, lucht en ruimte om het verblijfscomfort en de leesbaarheid te vergroten. De bestaande aanbouw werd opgeschoven en waardoor twee ruime patio’s ontstaan die het volledige gelijkvloerse verdiep openwerken en zichten op groene buitenruimtes ontstaan.

Doorheen de renovatie werden materialen zo duurzaam mogelijk gekozen en werd maximaal ingezet op behoud én hergebruik van materialen uit het bestaande gebouw, zoals de wandbekleding met oude deuren uit perenhout. Het hellende dak van de nieuwe aanbouw werd volledig uitgevoerd als groendak met een gevarieerde mix van sedums, grassen en kruiden. Ook de nu hoofdzakelijk versteende tuin wordt opengewerkt, waardoor veel meer groen en biodiversiteit in de stad gebracht wordt.

Eén van de belangrijkste kwaliteiten is het openwerken van het gebouw zodat meer natuurlijk licht binnen kan komen. Ook het toevoegen van groen in Brussel biedt vele voordelen: verminderen hitte-eiland-effect, verhogen biodiversiteit, luchtzuiverend, geluiddempend, waterbufferend en zoveel meer.

De campus werd overigens door Be Exemplary bestempeld als voorbeeldgebouw door zijn duurzame benadering op het vlak van milieu én mens. Zowel in de materiaalkeuze alsook voor het water- en energiebeheer. De benadering van de kringloopeconomie was geen vanzelfsprekende keuze. Het lijkt ons cruciaal om dit soort projecten in de verf te zetten, zodat het als stimulans kan werken op toekomstige projecten.

locatie
Brussel
opdrachtgever
AG Insurance
programma
les- en pc lokalen, webinar, break-out rooms, auditoria, lounge & catering zone
oppervlakte
5225 m2
jaar
2022
status
opgeleverd
architect
evr-architecten
medewerkers
Thijs Urban, Mathieu Verougstraete, Christopher Wejchert, Sien Declercq, Thomas Stoffelen
maquette
Joanna Reuse, Eloïse Van Meensel
stabiliteit
VK Engineering
technieken
studiebureau IRS
akoestiek
bureau De Fonseca
herbruik constructie materialen
Rotor DC
landschapsarchitectuur
Denis Dujardin
fotografie
Stijn Bollaert