AB-Building, Brussel

Het AB-gebouw, ontworpen door Walter Bresseleers in 1980, is één van de grootste kantoorcomplexen in de “Marais wijk” in hartje Brussel. De brutalistische gevel heeft een erg sterke identiteit en zijn monofunctioneel gebruik karakteriseert het gebouw.

We wilden het bestaande complex van ca 60,000 m2 herdenken en het een nieuw leven geven door het programma compleet te herdenken. Dit was één van de grootste uitdagingen tijdens ons ontwerpproces, maar hier is ook waar het project ongelooflijke kansen biedt.

Het ontwerp wil een meerwaarde bieden aan het gebouw, maar ook aan de “Marais wijk” zelf. De nadruk ligt op de diversiteit van het programma (kantoorgebouwen, woongelegenheden, vergaderzalen, expositieruimtes en stadslandbouw) en de openheid naar buiten toe zijn de belangrijkste kenmerken van dit project. Aan de ene kant verzekeren we de architecturale kwaliteit van het project en aan de andere kant hopen we een urbanistische upgrade tot stand te brengen. Uiteindelijk willen we met de interventies die we maken het AB gebouw versterken als een aangename plek om te werken en tijd te spenderen.

locatie
Brussel
opdrachtgever
Bnp Paribas Fortis
programma
kantoren, woongelegenheden, vergaderzalen, expositieruimtes & stadslandbouw
oppervlakte
60,000 m2
jaar
2019 - ...
status
in progress
architect
evr-architecten & Atelier 229
restauratie
Archicaz
medewerkers
Manu Heytens, Alessandro Fontanella, Elena Bacis
technieken
Ingenium
stabiliteit
Ney & Partners
akoestiek
Bureau De Fonseca
renders
Show me the project
landschapsarchitectuur
Denis Dujardin