de zonnepoort

jaar: 2014- oppervlakte: 1711 m2
  • de zonnepoort <span>2014, gent, school</span>
  • de zonnepoort <span>2014, gent, school</span>
  • de zonnepoort <span>2014, gent, school</span>
  • de zonnepoort <span>2014, gent, school</span>
  • de zonnepoort <span>2014, gent, school</span>

    De school was in haar oorspronkelijke configuratie eerder onzichtbaar en een samenraapsel van bijgebouwtjes en aanbouwsels. Alleen het hoofdgebouw blijft behouden en wordt opgenomen in de nieuwe organisatie. Het voorstel streeft naar een open, aanwezig en communicerend geheel, zowel binnen de site zelf als naar de directe stedelijke omgeving.
    Het nieuwe volume sluit aan en verdiept zijn relatie met de naastliggende gebouwen in hoogte en kleur. Er ontstaat een evenwicht tussen afstand houden en het afbouwen van het bouwblok.
    Het nieuwe gebouw is drie bouwlagen hoog, met een voor de school toegankelijk dak als moestuin. De compositie zet de villa aan de rechterkant niet in de schaduw.
    De hoofdingang aan het verbrede voetpad/pleintje komt onder een luifel, als een kleine plooi in de voorgevel.
    Refter, polyvalente zaal, inkom, secretariaat grenzen quasi aan de straat en zijn door de buurt bruikbaar voor allerlei activiteiten. Ze functioneren als een vitrine tussen school en stad en geven inzicht en uitzicht voor leerlingen en buurtbewoners.
    Andere functies op het gelijkvloers betreffen een leskeuken, vergaderfaciliteiten en sanitair. De twee verdiepingen huisvesten aan de straatkant alle lokalen voor verzorging, snoezel en logopedie. De zijde aan de speelplaats bevat alle klaslokalen, weg van het straatlawaai, met zicht op de rest van de school. De koer tussen nieuwbouw en bestaand is deels vergroend, deels verhard en blijft fungeren als afzetruimte voor de schoolbusjes. Tussen hoofdgebouw en bestaand is een koppelvolume voorzien waarin de eetruimte of polyvalente zaal zich bevindt. Deze bijzondere ruimte richt vooral op het groene binnengebied. Voor materiaalkeuzes is gestreefd naar een lage milieubelasting en hoge gebruikswaarde. Energetisch voldoet de school aan de passiefhuisstandaard.

     

    locatie Gent
    opdrachtgever Stad Gent
    programma school
    oppervlakte 1711 m2
    jaar 2014-
    status in uitvoering
    architect evr-Architecten
    projectarchitect Bart Verstappen
    medewerkers Dennis Schouwers, Thijs Urban
    duurzaamheid evr-Architecten
    stabiliteit Ney & Partners
    technieken Istema