vti beekstraat kortrijk

jaar: 2009-2011 oppervlakte: 4840 m2
  • vti beekstraat kortrijk <span>2011, kortrijk, school</span>
  • vti beekstraat kortrijk <span>2011, kortrijk, school</span>
  • vti beekstraat kortrijk <span>2011, kortrijk, school</span>
  • vti beekstraat kortrijk <span>2011, kortrijk, school</span>
  • vti beekstraat kortrijk <span>2011, kortrijk, school</span>

    Drie oude stadstuinen aan de Beekstraat zijn herontwikkeld tot de nieuwe hoofdtoegang voor het VTI Kortrijk. Voorheen was het een wat verkommerd terrein, her en der geparkeerde auto’s, veel rommel… kortom een “achterkant”. In het nieuwe plan is zoveel als mogelijk groen bewaard, enkele waardevolle bomen en twee haagstructuren die de oorspronkelijke percelering van de stadstuinen hernemen. Haaks op deze percelering zijn enkele “schermen” aangebracht die het terrein organiseren in publiek en privaat, voor bezoekers, voor personeel en voor leerlingen. Een ruim fietsersplein zorgt ervoor dat de leerlingen beheersbaar de straat op kunnen rijden.
    Het scherm aan de straatkant verwijst naar “de bouwafsluiting”, als teken van continue verandering en “work in progress”. Verderop geeft een wand in steenkorven de scheiding aan tussen school en een bescheiden parking voor bezoekers. Achter deze wand is een grote fietsersberging voor het personeel voorzien. Er is tevens nog ruimte voor enkele fruitbomen, een grasveld met banken voor een rustpauze, een speelplaats voor de lagere graad en een ligweide.
    De oppervlaktebehandeling is volledig bedacht vanuit de waterdoorlaatbaarheid. Het terrein is drempelloos en integraal toegankelijk.

     

    locatie Kortrijk
    opdrachtgever VTS Kortrijk
    programma herinrichting hoofdtoegang
    oppervlakte 4840 m2
    jaar 2009-2011
    status opgeleverd
    architect evr-Architecten
    medewerkers Ann Wildro, Bart Verstappen, Manu Heytens
    stabiliteit Babel Ingenieurscollectief