vlaamse landmaatschappij

jaar: 2001 oppervlakte: 9400 m2
  • vlaamse landmaatschappij <span>2001, gent, wedstrijd, kantoren</span>
  • vlaamse landmaatschappij <span>2001, gent, wedstrijd, kantoren</span>
  • vlaamse landmaatschappij <span>2001, gent, wedstrijd, kantoren</span>
  • vlaamse landmaatschappij <span>2001, gent, wedstrijd, kantoren</span>
  • vlaamse landmaatschappij <span>2001, gent, wedstrijd, kantoren</span>
  • vlaamse landmaatschappij <span>2001, gent, wedstrijd, kantoren</span>

    De site in de directe nabijheid van het Sint Pietersstation te Gent laat zich lezen als een dicht bewoonde, aangename buurt waar middenin een bestaand kantoorgebouw uit de jaren ‘60 nogal ongelukkig staat ingebed.
    De opdracht veronderstelde minstens de verdubbeling van de bestaande kantooroppervlakte met parkeerruimte voor een 80-tal wagens. Het nieuwe kantoor is opgevat als een “onzichtbaar” half verzonken landschapskantoor, waaronder een volledige mechanische parkeerlaag. Het dak van het kantoor is uitgewerkt als een daktuin, waar grote lichthoven de daglichttoetreding tot het kantoor verzorgen. Het bestaande te renoveren kantoorgebouw wordt door een verticale glazen circulatie- en ventilatieschacht met het “onzichtbare” kantoor verbonden.
    De overige open ruimte is gedacht met grote aandacht voor de inpassing in het stedelijke weefsel, met mogelijkheden tot achteruitgang voor de aanpalende buren en een wandel- en fietspad doorheen het binnengebied.
    Zowel in architectuur, technieken als buitenaanleg is integrale duurzaamheid de belangrijkste doelstelling. Duurzaamheid wordt hier niet alleen begrepen als technisch duurzaam maar nog meer als duurzaamheid op cultureel en maatschappelijk vlak. Het gebouw is conform de Passiefhuis-normen ontwikkeld.

     

    locatie Gent
    opdrachtgever Vlaamse Landmaatschappij
    programma renovatie bestaand gebouw, nieuwbouw kantoor, ondergrondse parking
    oppervlakte 9400 m2
    jaar 2001
    status open oproep/1ste laureaat/project stilgelegd bij aanbesteding
    architect evr-Architecten
    medewerkers Karel Delarue, Peter Geldof, Ann Wildro, Jo Daels
    duurzaamheid evr-Architecten
    stabiliteit Fraeye & Partners
    technieken Studiebureau Stockman
    omgeving Denis Dujardin