TIJDSBEELD & PIECE MONTEE

jaar: 2006-2007 oppervlakte: 295 m2
  • tpm
  • tpm
  • tpm
  • tpm

    Net zoals in het Oxfam-project is de keuze van de locatie, een oud textielverffabriekje in de 19°- eeuwse gordel van Gent een eerste correcte stap naar een duurzaam project. Het volume wordt als een grote bestaande baksteen sculptuur benaderd en er zijn geen toevoegingen of grote structurele werken uitgevoerd. Het gebouw is binnenin van het overtollige ontdaan en leeggehaald. Er ontstaan twee open kantoorplateaus die achteraan door een grote vide, de vroegere droogruimte, ruimtelijk met elkaar zijn verbonden. De binnenafwerking is helder van kleur, sober en essentieel en laat materialen zien zoals ze zijn en ondersteund de goede daglichttoetreding. Een grote “kantoorkast”, door Pièce-Montée ism. met het architectenbureau ontworpen, organiseert de ruimte op een eenvoudige en sprekende manier. Het interieur is met zorg en oog voor detail uitgevoerd en contrasteert met de robuuste en forse buitenafwerking. De buitenaanleg laat maximale hemelwater infiltratie toe, alleen de loopzones en een terraszone zijn verhard, al het overige is of met grasraten of met grove leisteenslag bekleed. De muur naar de straat en buur is vertaald in een kloeke steenkorven wand, de poort is uitgevoerd in roest staal. Alle buitenoppervlakken zijn behoorlijk geïsoleerd, een ventilatiesysteem is geïntegreerd. Zo krijgt een op het eerste zicht uitgeleefd en oud textielfabriekje een nieuw leven, respectvol en duurzaam.

     

    locatie Sint-Amandsberg
    opdrachtgever Tijdsbeeld & Pièce Montée
    programma renovatie, kantoor
    oppervlakte 295 m2
    jaar 2006-2007
    status opgeleverd
    architect evr-Architecten
    medewerkers Els Vanlondersele
    stabiliteit Babel Ingenieurscollectief
    technieken evr-Architecten