stadsgebouw oude dokken gent

jaar: 2015 oppervlakte: 6052 m2
  • stadsgebouw oude dokken gent <span>2015, gent, school, wedstrijd</span>
  • stadsgebouw oude dokken gent <span>2015, gent, school, wedstrijd</span>
  • stadsgebouw oude dokken gent <span>2015, gent, school, wedstrijd</span>
  • stadsgebouw oude dokken gent <span>2015, gent, school, wedstrijd</span>
  • stadsgebouw oude dokken gent <span>2015, gent, school, wedstrijd</span>
  • stadsgebouw oude dokken gent <span>2015, gent, school, wedstrijd</span>
  • stadsgebouw oude dokken gent <span>2015, gent, school, wedstrijd</span>
  • stadsgebouw oude dokken gent <span>2015, gent, school, wedstrijd</span>
  • stadsgebouw oude dokken gent <span>2015, gent, school, wedstrijd</span>
  • stadsgebouw oude dokken gent <span>2015, gent, school, wedstrijd</span>
  • stadsgebouw oude dokken gent <span>2015, gent, school, wedstrijd</span>

    Kavel 25 ligt halverwege de geplande ontwikkeling “Wonen aan de Schipperskaai” aan de Oude Dokken te Gent. In ons voorstel wordt het volledige kavel benut. Waar het “speelweefsel” door het geheel moet, wijken twee hoofdvolumes uiteen en wordt een bijzondere stedelijke figuur geïntroduceerd: de galerij.
    Het is een sterk beglaasde binnen/buiten ruimte die verbinding legt tussen twee andere stedelijke kamers, het Park en de Schippersmarkt. Het stadsgebouw vormt een bijzondere schakel, klaar om te ontdekken, een greenhouse ook, die een inspirerende ruimtelijke beleving vooropzet, zowel op de begane grond als in de hoogte. De galerij neemt ook programma op: alle toegangen tot de onderdelen van het stadsgebouw en al haar onderlinge verbindingen krijgen er een plaats. De galerij is de overdekte speelplaats van de school en vormt mee het speellint over verschillende niveaus.
    Het gebouw heeft geen voor- of achterkant, elke gevel heeft zijn mogelijkheden tot contact met de omgeving. Enkele plooien of deuken in de gevel markeren entrees, geven beschutting of identificeren de achterliggende ruimte. De dakvorm verwijst op een speelse manier naar de typologie van de vroegere havenloods.
    Energetisch is een zero energy building de ambitie.

     

    locatieGent
    opdrachtgeverSogent
    programmaschool, kinderdagverblijf, crèche, sportzaal
    oppervlakte6052 m2
    jaar2015
    statuscompetitie
    architectevr-Architecten
    medewerkersMarieke De Ridder, Febe Roels, Hanne Vermeiren, Manu Heytens, Niels Rappe
    interieurDoorzon Interieurarchitecten
    stabiliteitMouton
    technieken en PHPPIstema
    fotografie maquetteFilip Dujardin