sint lievenspoort gent

jaar: 2011-2016 oppervlakte: 5600 m2
  • sint lievenspoort gent<span>2017, gent, school</span>
  • sint lievenspoort gent<span>2017, gent, school</span>
  • sint lievenspoort gent<span>2017, gent, school</span>
  • sint lievenspoort gent<span>2017, gent, school</span>
  • sint lievenspoort gent<span>2017, gent, school</span>
  • sint lievenspoort gent<span>2017, gent, school</span>
  • sint lievenspoort gent<span>2017, gent, school</span>
  • sint lievenspoort gent<span>2017, gent, school</span>
  • sint lievenspoort gent<span>2017, gent, school</span>
  • sint lievenspoort gent<span>2017, gent, school</span>
  • sint lievenspoort gent<span>2017, gent, school</span>
  • sint lievenspoort gent<span>2017, gent, school</span>
  • sint lievenspoort gent<span>2017, gent, school</span>

    Op de zorgsite Sint Lievenspoort Gent wordt een voormalig kloostergebouw verbouwd, gerestaureerd en heringericht als nieuwe school voor het BuBaO (bestemd voor kinderen met auditieve en/of spraak- of autisme-spectrumstoornissen). Het imposante neogotische complex wordt deel van een nieuw leesbaar circulatiepatroon doorheen de hele site. Het vroegere sombere gebouw is ontpit, opgeruimd en opgefrist, er is terug overvloedig licht en lucht. In de vrijgemaakte voormalige binnenkoer wordt een nieuwe polyvalente zaal ingeplant waarvan het dak gebruikt wordt als ontspanningsruimte.
    De meeste architecturale ingrepen zorgen voor de juiste schaal, oriëntatie en identiteit van beide scholen (kleuter- en lager onderwijs). De omgeving wordt fel vergroend en gedifferentiëerd.
    De historische kloostergangen worden hergebruikt en geoptimaliseerd. Daarrond worden functionele, flexibele en heldere klassen ingericht. Eén gang wordt als het ware buiten het gebouw geplaatst in een ontdubbelde gevel. Dit versterkt in hevige mate de visuele en fysieke relatie tussen gebouw en binnenkoer.
    De voormalige kapel krijgt een herbestemming als sportzaal. Hoewel een renovatie zijn beperkingen heeft op het gebied van energiebesparing, wordt ook hier maximaal ingezet op een minimum verbruik en maximaal comfort.

     

    locatieGent
    opdrachtgeverAG Real Estate – Scholen van morgen
    programmaschool
    oppervlakte5600 m2
    jaar2011-2016
    statusopgeleverd
    architectevr-Architecten
    medewerkersNiels Baeck, Manu Heytens, Mathieu Verougstraete, Febe Roels, Lore Perneel, Marieke De Ridder, Michiel Weekers
    stabiliteitMouton
    techniekenIstema
    restauratieCallebaut Architecten
    fotografieStijn Bollaert