sint-michiel roeselare

jaar: 2018 oppervlakte: 4218 m2
  • sint-michiel roeselare
  • sint-michiel roeselare
  • sint-michiel roeselare
  • sint-michiel roeselare
  • sint-michiel roeselare
  • sint-michiel roeselare
  • sint-michiel roeselare
  • sint-michiel roeselare
  • sint-michiel roeselare
  • sint-michiel roeselare
  • sint-michiel roeselare

    De site is een groot conglomeraat van 4 schoolentiteiten: een lagere school, een middelbare school, een tuin- en landbouwschool en een school voor volwassenenonderwijs. Deze campus, quasi in het centrum van Roeselare, heeft een uitzonderlijk groen karakter.

    In de ontwikkelingsvisie wordt de Botaniek als centrale grote tuin opgewaardeerd en uitgebreid, voor het verkeer worden enkele verkeerslussen geschrapt en wordt gepleit voor een duidelijke L-as met een 2de ontsluiting aan de Veldstraat, alle parkeren wordt gelinkt aan deze L-as, de 4 scholen worden bevestigd en versterkt in hun samenhang.

    Voor de land- en tuinbouwschool (VABI) is formeel geopteerd het bestaande VABI-gebouw te behouden, te renoveren en uit te breiden met een nieuwe vleugel. Dit geheel, samen met de bestaande recente loods en een nieuwe serre staan geschikt rondom een binnenhof. De verwijzing naar “het boerenerf” is voor de hand liggend. Enkele mooie en waardevolle bomen kunnen er ook worden door behouden. De “oksel” tussen bestaande en nieuw vleugel organiseert de verschillende verdiepingen. Het liet ook toe een kleine binnentribune te voorzien die gebruikt kan worden voor tentoonstellingen, presentaties of niet klassikale evenementen…
    Alle technieken zijn ondergebracht in een tussenverdieping, zo blijft het dak vrij voor moestuin en pv-installatie. Indien nodig kan er in de toekomst nog een laag worden bijgebouwd. Structureel is het gebouw een betonskelet, bekleed met houten geïsoleerde geveldozen. Het geheel is afgewerkt met rood gekleurde beplanking. De materialisatie is robuust en onderhoudsarm.

    Voor de uitbreiding en renovatie van het internaat blijft het dwarsprofiel van het bestaande gebouw behouden. De nieuwe gevel wordt naar analogie sterk geritmeerd maar genereus opengewerkt. De gevelsteen van het te slopen gebouwdeel wordt gerecupereerd voor het nieuwe parement. Er zijn 4 identieke bouwlagen welke naar eigen inzicht kunnen worden ingericht. Enkel een trap en lift organiseren de vloer. Op de hoogste verdieping geeft een klein terras ruim zicht op de Dreef. In het slaapkamergedeelte van het internaat wordt per laag een grote ontspanningsruimte gezien. Een groot raam zorgt voor een sterke link naar de Botaniek.

     

    locatie Roeselare
    opdrachtgever Scholengroep Sint-Michiel
    programma land- en tuinbouwschool, uitbreiding internaat
    oppervlakte 3249 m2 + 969 m2
    jaar 2018
    status competitie
    architect evr-architecten
    medewerkers Sien Declercq, Sara Vandewalle, Sandra Schippers, Giorgi Chikovani
    stabiliteit COBE
    technieken Ingenium