campus proeftuin gent

jaar: 2016 oppervlakte: 9435 m2
  • campus proeftuin gent
  • campus proeftuin gent
  • campus proeftuin gent
  • campus proeftuin gent
  • campus proeftuin gent
  • campus proeftuin gent
  • campus proeftuin gent
  • campus proeftuin gent

    De campus aan de Proeftuinstraat is in de jaren ’60 ontwikkeld voor het Instituut voor Nucleaire Wetenschappen als een zgn. “greenfieldcampus” in de zuidelijke rand van Gent.
    Het groene karakter van de site is bijzonder, met zelfs resten van een oude kasteeltuin. De locatie echter is niet direct stimulerend: geïsoleerd, weg van het centrum en bezwaard door de drukke ligging tussen autosnelweg, spoorweg en industriegebied. Een modelcampus is het dus zeker niet, met zijn monofunctioneel karakter, en zijn op heden weinig ambitieuze inrichting en architectuur.
    De opdracht betrof een visie te ontwikkelen voor een masterplan en een nieuw faculteitsgebouw voor de bio-ingenieurswetenschappen. De gevraagde nota zette in op een compacte en beheerste mobiliteit, een hoge leesbaarheid en belevingswaarde, een sterke sociale cohesie, een slimme programmering en een gezonde, robuuste en faseerbare campus.

     

    locatie Gent
    opdrachtgever UGent
    programma faculteit bio-ingenieurswetenschappen
    oppervlakte 9435 m2
    jaar 2016
    status competitie
    architect evr-architecten
    medewerkers Sandra Schippers
    stabiliteit VK Engineering
    technieken VK Engineering