• oxfam sint-amandsberg <span>1999, gent, kantoren</span>
 • Oxfam Sint-Amandsberg

  Nationaal secretariaat en magazijn, Gent, 1997-1999

  Voor Oxfam Wereldwinkels was duurzaam bouwen een voor de hand liggend uitgangspunt, passend in zijn mondiaal maatschappelijk engagement. Duurzaam bouwen behelst meer dan het gebruik van gezonde bouwmaterialen. De keuze van de locatie van een bepaalde activiteit is misschien wel de meest bepalende factor in de ecologische balans.
  Oxfam Wereldwinkels vond zijn plek niet op het zoveelste industrieterrein “te lande”, maar in de 19de eeuwse gordel van Gent. Hier geen inname van open ruimte, maar verantwoorde en duurzame vervangbouw voor een uitgeleefd fabriekspand. In een sober en logisch schuurvolume zijn alle functies geordend rond een centrale plek, als uitdrukking van de receptieve en communicatieve structuur van de beweging.
  Compactheid, oriëntatie, zonering, compartimentering, natuurlijk materiaalgebruik, maximum isolatie en HR-ventilatietechnieken zijn afgewogen in functie van een perfect werkklimaat en een minimum milieulast. Serre (passief) en PV panelen (actief) zijn eigen energie-opwekkers. Regenwater wordt maximaal hergebruikt en wat overtollig is, wordt teruggegeven aan de bodem.


  locatieSint Amandsberg
  opdrachtgeverOxfam Wereldwinkels
  programmanationaal secretariaat en magazijn
  oppervlakte2700 m2
  jaar1997-1999
  statusopgeleverd
  architectevr-Architecten
  medewerkersBea De Moerloose, Stefaan Ardui, Xavier Catry
  stabiliteitFraeye & Partners
  techniekenevr-Architecten ism De Klerck Engineering
  fotografieFotogravin

   

 • oxfam sint-amandsberg <span>1999, gent, kantoren</span>
 • oxfam sint-amandsberg <span>1999, gent, kantoren</span>