oude dokken gent

  • oude dokken gent
  • oude dokken gent
  • oude dokken gent

    Het project “Wonen aan de Schipperskaai” in de Oude Dokken is een grootschalige ontwikkeling in Gent in de buurt van het Dampoortstation. In 2013 is door SoGent offerte gevraagd aan verschillende teams van ontwikkelaars en ontwerpers. Voor het ontwerpvoorstel heeft evr-Architecten en in samenwerking met Cohousing Platform de twee voorziene cohousing projecten, van telkens +/- 3000 m2 vorm gegeven. Er is gewerkt met vrij compacte en stedelijke volumes waarbij de relatie met de tussenliggende open ruimte van cruciaal belang is. Ook is er een omvangrijk collectief programma voorzien met eetzaal, keuken, wasplaats, logeerruimtes, co-working ruimte, vergaderfaciliteit, gemeenschappelijke daktuinen en fietsenstallingen. De architectuur is sober, met baksteenmetselwerk en houten schrijnwerk. De daktuin die als moestuin met dakterras is ingericht heeft een klein dakvolume als ontpanningsruimte. De locatie, gelegen aan de oude voorhaven van Gent, is zeer bijzonder, met schitterend zicht op de Oude Dokken en het centrum van Gent. Beide cohousing projecten willen zich later ook profileren als zeer buurtgericht met een belangrijke socio-culturele activiteit. evr-Architecten ism 3E was tevens verantwoordelijk voor de duurzaamheidscoördinatie masterplan.

     

    locatieGent
    opdrachtgeverMatexi Development
    programmagemengd programma (wonen, kantoren, retail, buurtvoorzieningen)
    oppervlakte48.000 m2
    jaar2013
    statuscompetitie
    architectRobbrecht & Daem, Wiel Arets Architects, HDSPV Architecten, evr-Architecten
    medewerkersBart Verstappen, Anneleen Derous, Hanne Vermeiren, Katelijne Vanhoutte
    duurzaamheidevr-Architecten ism 3E
    landschapDenis Dujardin
    akoestiekUgent / prof. Botteldooren
    windstudieActiflow NL