bezoekerscentrum de bourgoyen

jaar: 2005-2008 oppervlakte: 1086 m2
  • bezoekerscentrum de bourgoyen <span>2008, gent, natuurcentrum, ossemeersen</span>
  • bezoekerscentrum de bourgoyen <span>2008, gent, natuurcentrum, ossemeersen</span>
  • bezoekerscentrum de bourgoyen <span>2008, gent, natuurcentrum, ossemeersen</span>
  • bezoekerscentrum de bourgoyen <span>2008, gent, natuurcentrum, ossemeersen</span>
  • bezoekerscentrum de bourgoyen <span>2008, gent, natuurcentrum, ossemeersen</span>
  • bezoekerscentrum de bourgoyen <span>2008, gent, natuurcentrum, ossemeersen</span>
  • bezoekerscentrum de bourgoyen <span>2008, gent, natuurcentrum, ossemeersen</span>
  • bezoekerscentrum de bourgoyen <span>2008, gent, natuurcentrum, ossemeersen</span>

    Het natuur- en milieu educatief bezoekerscentrum, gelegen aan de hoofdingang van het stedelijke natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen, is een uiterst compact en multifunctioneel gebouw dat een tentoonstellingsruimte, een cafetaria, kantoren voor 12 werkplekken, een kleine bibliotheek, 1 laboklas en 1 mediaklas huisvest. De specifieke inplanting en omgevingsaanleg, met een pleintje en een openluchtklas, maken van het project een levendige scharnier tussen stad en natuur. Het gebouw is volgens de huidige Passiefhuisnormen ontwikkeld, en fungeert als stedelijk voorbeeldgebouw op het gebied van actueel milieubewust bouwen. Alle publieke functies zijn gesitueerd op het gelijkvloers, eerder stilte behoevende ruimtes zoals kantoren en educatieve lokalen op de eerste verdieping, alles georganiseerd rond een centrale vide en ontvangstruimte. Structureel is het gebouw een houtskelet, de omhulling is ontworpen met uitzonderlijke aandacht voor isolatie, luchtdichtheid, vaste en geautomatiseerde zonnewering en eerlijk materiaalgebruik.
    Wat aan verwarming nog nodig is kan door een kleine modulerende condensatieketel van 6 tot 24 kW worden opgevangen. Verwarming en ventilatie gebeurt via een luchtgroep met warmterecuperatie door een regeneratieve warmtewisselaar. Een aardwarmtewisselaar verzorgt in de winter de voorverwarming, in de zomer voor koeling. Natuurlijke nachtventilatie geschiedt via gemotoriseerde kipramen in gevels en dakvolume.

     

    locatie Gent
    opdrachtgever Stad Gent
    programma bezoekerscentrum
    oppervlakte 1086 m2
    jaar 2005-2008
    status opgeleverd
    architect evr-Architecten
    medewerkers Els Vanlondersele, Jo Daels, Wim Menten, Katrien Masson, Klaas Vanslembrouck
    duurzaamheid Babel Ingenieurscollectief
    technieken Istema
    advies passief Cenergie