lucerna college gent

jaar: 2016- oppervlakte: 4222 m2
  • lucerna college gent <span>2016, gent, school</span>
  • lucerna college gent <span>2016, gent, school</span>
  • lucerna college gent <span>2016, gent, school</span>
  • lucerna college gent <span>2016, gent, school</span>
  • lucerna college gent <span>2016, gent, school</span>
  • lucerna college gent <span>2016, gent, school</span>
  • lucerna college gent <span>2016, gent, school</span>
  • lucerna college gent <span>2016, gent, school</span>
  • lucerna college gent <span>2016, gent, school</span>

    De opdracht betreft het ontwerpen en bouwen van een middelbare school voor IM Lucerna vzw aan de Ganzendries te Gent. De site, in de directe nabijheid van het Sint Pietersstation, betreft een groot binnengebied, met een oud kantoorgebouw naast een groene ruimte en een parking aan de straatkant. Het ontwerp stelt voor de straatwand aan de Ganzendries voor een groot deel te sluiten met een nieuwbouwgedeelte. Hierin zijn een halfondergrondse sportzaal waarboven 3 bouwlagen met klassen opgenomen. Het gelijkvloers is ruim beglaasd zodat vanaf het voetpad de voetganger mooi zicht krijgt op de sportactiviteiten die zich op de halfondergrondse laag ontplooien. Sportfaciliteiten zijn in de buurt weinig voorhanden en het is de ambitie van de school deze sportzaal ook door de buurt te laten gebruiken.
    Het bestaande kantoorgebouw wordt grondig gerenoveerd en ge-herprogrammeerd naar schoolgebouw. Op het gelijkvloers bevinden zich onthaal en secretariaat, een grote eetzaal met industriële keuken en koele berging en twee grote vergaderruimtes. Op de verdiepingen bevinden zich de directiekantoren, 4 gebedsruimtes, 2 labo-klassen, 1 PC-klas en 12 gewone leslokalen.
    De groene “wildernis”, het Paardekerkhof, is door de stad aangekocht en wordt als een buurtparkje heringericht en zal ook door de school worden gebruikt.
    Fase 1, de renovatie, is opgeleverd. Fase 2 is in uitvoering.

     

    locatie Gent
    opdrachtgever Lucerna vzw
    programma renovatie bestaand gebouw, nieuwbouw klassen, sportzaal
    oppervlakte 4222 m2
    jaar 2016-
    status in progress
    architect evr-architecten
    medewerkers Thijs Urban, Simon Vermote, Febe Roels, Heleen Rottiers
    duurzaamheid evr-architecten
    stabiliteit Raadgevend ingenieur Pascal de Munck
    technieken EDV Engineering
    fotografie Sara Vandewalle