learning and innovation center

jaar: 2016 oppervlakte: 9910 m2
  • learning and innovation center <span>2016, brussel, wedstrijd, kantoren, school</span>
  • learning and innovation center <span>2016, brussel, wedstrijd, kantoren, school</span>
  • learning and innovation center <span>2016, brussel, wedstrijd, kantoren, school</span>
  • learning and innovation center <span>2016, brussel, wedstrijd, kantoren, school</span>
  • learning and innovation center <span>2016, brussel, wedstrijd, kantoren, school</span>
  • learning and innovation center <span>2016, brussel, wedstrijd, kantoren, school</span>
  • learning and innovation center <span>2016, brussel, wedstrijd, kantoren, school</span>
  • learning and innovation center <span>2016, brussel, wedstrijd, kantoren, school</span>

    Het bijzondere en onuitgegeven gebouwenprogramma moet beide universiteiten ULB en VUB, nochtans gelegen op dezelfde campus maar zeer “gescheiden” ontwikkeld, samenbrengen rond eenzelfde doel. Het LIC zal de motor worden van deze ontmoeting en samenwerking, niet alleen tussen beide universiteiten maar ook naar de directe en ruimere internationale context. De bouwplaats die nu als een “achterkant” aanvoelt, moet het toekomstige kloppende hart van beide campussen worden.
    Het programma is vertaald als een dense en compacte doch zeer ruimtelijke en opengewerkte stapeling van auditoria, leeromgevingen, formele- en informele vergaderplekken, ateliers, bibliotheek en kantoren. Voor de omgevingsaanleg verbindt een “rotonde” alle zachte circulatiestromen op de site en verbindt het binnen met het buiten. De rotonde laat ook een verdiept plein ontstaan voor het cafetariaterras en het contact met de logistieke oost-west verbinding. De wanden van deze “uitholling” zijn uitgewerkt als een amfitheater voor rust en ontspanning.
    Het project, dat 24/24 en 7/7 in gebruik zal zijn, is zeer open en communicatief. Het gebouw is energieneutraal.

     

    locatie Elsene
    opdrachtgever BELIRIS / VUB / ULB
    programma Learning and Innovation Center
    oppervlakte 9910 m2
    jaar 2016-
    status in progress
    architect evr-Architecten & Atelier 229
    medewerkers Manu Heytens, Thijs Urban
    duurzaamheid evr-Architecten ism Arcadis Belgium
    stabiliteit Ney & Partners
    technieken Arcadis Belgium
    akoestiek ATS
    brandtechniek FPC
    landschap Denis Dujardin