leiedal

jaar: 2006 oppervlakte: 1060 m2
  • leiedal <span>2006, kortrijk, wedstrijd, kantoren</span>
  • leiedal <span>2006, kortrijk, wedstrijd, kantoren</span>
  • leiedal <span>2006, kortrijk, wedstrijd, kantoren</span>
  • leiedal <span>2006, kortrijk, wedstrijd, kantoren</span>
  • leiedal <span>2006, kortrijk, wedstrijd, kantoren</span>
  • leiedal <span>2006, kortrijk, wedstrijd, kantoren</span>

    Voor de uitbreiding van het kantoor voor de Intercommunale Leiedal blijkt een lineaire uitbreiding van twee tegenoverliggende ‘armen’ twee vooropstelde invalshoeken te verzoenen: uitbreiden waar nood is, en compact en volwaardig integreren van het bestaande gebouw. De kopgevels van de bestaande ‘armen’ laten zich lezen als wachtgevels en zijn ook architecturaal het minst uitgewerkt, wat een aankoppeling met de twee nieuwe volumes dus bijna vanzelfsprekend maakt.
    Een belangrijk uitgangspunt is het idee van de parallaxview: de opdracht niet zien als een uitbreiding met een ‘autonome’ nieuwbouw, maar als een omzichtig verder werken op een aantal thema’s die in het bestaande gebouw reeds zijn aangezet.
    De bestaande planorganisatie lijkt dwingend maar is wel dienstig, want goed bedacht en degelijk uitgevoerd. Deze kwaliteit wordt behouden, geoptimaliseerd en verder gezet. De omhulling is zowel gevel als structuur, wat een vrij plan toelaat met lichte invullingen en componenten die in de tijd kunnen wisselen en veranderen.
    Het bestaande gebouw wordt ontpit. Alle sluikkantoren en -archieven verdwijnen onherroepelijk. De vroegere visuele relatie tussen gelijkvloers en ‘voute’ wordt er terug hersteld. Er ontstaat mede door de verderzetting van deze verdiepingslaag in de uitbreidingen een volwaardig circulatiepatroon.
    Het bestaande 25 jaar oude gebouw wordt een nieuw hedendaags gebouw, klaar voor de volgende 25 jaar of langer, met het comfort waaraan kantoren vandaag en morgen aan moeten voldoen, correct bekabeld, verlicht, geventileerd, gekoeld en verwarmd… De stap naar een passief kantoor is voordehandliggend.

     

    locatie Kortrijk
    opdrachtgever Intercommunale Leiedal
    programma kantoren
    oppervlakte 1060 m2
    jaar 2006
    status competitie
    architect evr-Architecten
    medewerkers Bart Verstappen
    stabiliteit Fraeye
    technieken Istema