igent

jaar: 2010-2015 oppervlakte: 18.000 m2
  • igent <span>2015, gent, lab, zwijnaarde, ugent, universiteit, kantoren, informatica</span>
  • igent <span>2015, gent, lab, zwijnaarde, ugent, universiteit, kantoren, informatica</span>
  • igent <span>2015, gent, lab, zwijnaarde, ugent, universiteit, kantoren, informatica</span>
  • igent <span>2015, gent, lab, zwijnaarde, ugent, universiteit, kantoren, informatica</span>
  • igent <span>2015, gent, lab, zwijnaarde, ugent, universiteit, kantoren, informatica</span>
  • igent <span>2015, gent, lab, zwijnaarde, ugent, universiteit, kantoren, informatica</span>
  • igent <span>2015, gent, lab, zwijnaarde, ugent, universiteit, kantoren, informatica</span>
  • igent <span>2015, gent, lab, zwijnaarde, ugent, universiteit, kantoren, informatica</span>
  • igent <span>2015, gent, lab, zwijnaarde, ugent, universiteit, kantoren, informatica</span>
  • igent <span>2015, gent, lab, zwijnaarde, ugent, universiteit, kantoren, informatica</span>
  • igent <span>2015, gent, lab, zwijnaarde, ugent, universiteit, kantoren, informatica</span>
  • igent <span>2015, gent, lab, zwijnaarde, ugent, universiteit, kantoren, informatica</span>
  • igent <span>2015, gent, lab, zwijnaarde, ugent, universiteit, kantoren, informatica</span>
  • igent <span>2015, gent, lab, zwijnaarde, ugent, universiteit, kantoren, informatica</span>
  • igent <span>2015, gent, lab, zwijnaarde, ugent, universiteit, kantoren, informatica</span>
  • igent <span>2015, gent, lab, zwijnaarde, ugent, universiteit, kantoren, informatica</span>
  • igent <span>2015, gent, lab, zwijnaarde, ugent, universiteit, kantoren, informatica</span>
  • igent <span>2015, gent, lab, zwijnaarde, ugent, universiteit, kantoren, informatica</span>
  • igent <span>2015, gent, lab, zwijnaarde, ugent, universiteit, kantoren, informatica</span>

    Dit project voor de UGent is gebouwd op het Wetenschapspark Ardoyen in Zwijnaarde. Het vanaf 1999 ontwikkelde stadsontwerp voorziet voor de site een kwalitatieve combinatie tussen campus / wetenschapspark en kantorenzone met belangrijke verdichtingsmogelijkheden binnen een hoogstaande groen- en natuurstructuur.
    De invalshoek “efficiënt ruimtegebruik” levert een dens gestapeld volume bestaande uit een sokkel van enkele publieke functies met achterliggend datacenter, waarop een kantoor- en labotoren van 13 bouwlagen. De kleine footprint laat op dit bouwperceel nog ruime uitbreidingsmogelijkheden toe.
    Het hoogteaccent komt er vanuit een lezing van de context: de ligging aan de stedelijke rand, de ligging langs de hoofdstructuren N60 en E40, de zichtbaarheid van de campus, het creëren van een oriëntatiepunt voor het lokaal en (inter)nationaal publiek. De visuele relaties met de veelzijdige context worden op verschillende gevels en hoogtes op een gevarieerde manier aangegaan. Het project zoekt de uitstraling van juistheid, gepastheid en duurzaamheid.
    De verschillende gevelbehandelingen houden tevens rekening met de uiteenlopende klimaatcondities, het optimaal gebruik van daglicht, de flexibiliteit van de achterliggende ruimtes, de bouweconomie en het eenvoudige onderhoud. De toren is opgevat als een stapeling van kolomvrije en flexibel in te richten kantoor- en onderzoeksplateau’s, rondom een centrale kern. Gelijkvloers en eerste bouwlaag worden aan de pleinkant ingenomen door transparante publieke functies zoals een vakbibliotheek, een klein auditorium, enkele grote leslokalen en een onthaal met rustruimtes. Het voorplein is opgevat als een openlucht verblijfsruimte met een ruime fietsenstalling, zitsculpturen, een luifel, een waterpartij en enkele bomen.
    Beyond passive: het project is duurzaam in de meest brede zin: in de kern en in zoveel mogelijk aspecten. De grootste milieutechnische uitdaging is de energiezuinige koeling van het datacenter. De restwarmte van 1000 m2 datacenter wordt ingezet als warmtebron voor de verwarming van de overige 18.000 m2 gebouw. Een eigen energie-opwekking gebeurt via de zuid-gerichte PV-gevel.

     

    locatie Wetenschapspark Ardoyen Zwijnaarde
    opdrachtgever Universiteit Gent
    programma kantoren, auditorium, IT-labo’s, datacenter
    oppervlakte 18.000 m2
    jaar 2010-2015
    status opgeleverd
    architect evr-Architecten
    projectarchitect Manu Heytens
    medewerkers Dimitri Duysburgh, Katrijn Heyrman, Damien Trigaux, Katelijne Vanhoutte, Carl Henderick, Robbe Van Caimere
    duurzaamheid evr-Architecten
    stabiliteit Arcadis Belgium
    technieken en EPB Arcadis Belgium
    site supervisie Bureau Bouwtechniek
    fotografie Stijn Bollaert