brede open school zottegem

jaar: 2018 oppervlakte: 4400 m2
  • brede open school zottegem
  • brede open school zottegem
  • brede open school zottegem
  • brede open school zottegem
  • brede open school zottegem
  • brede open school zottegem
  • brede open school zottegem
  • brede open school zottegem
  • brede open school zottegem

    Voor het Koninklijk Atheneum in Zottegem wordt een brede open school ontworpen voor leerlingen van het kleuter-, lager en secundair onderwijs.
    Het gebouw en de buitenruimtes zullen de infrastructuur vormen voor een nieuwe pedagogische visie, die afstapt van het klassikaal onderwijs en op zoek gaat naar nieuwe leervormen.
    Het project bestaat uit een aanbod van zeer diverse ruimtes en werkplekken, waar op verschillende manieren kan geleerd worden. De autonomie van de leerling staat daarbij voorop, en de leerkracht fungeert als coach. De infrastructuur wordt ook ter beschikking gesteld voor derden voor feesten, cursussen, avondlessen, workshops….

    De inplanting van de nieuwe school – die van 2 zijden toegankelijk is en doorwaadbaar via een centrale interne straat – brengt structuur en ruimte in de schoolsite.
    Het gebouw wordt ontworpen als een rationeel domino frame uit massief- en gelamelleerd hout, die voor de veranderlijke invulling een maximale vrijheid oplevert.
    De zichtbare houten kolommen en vloerplaten brengen niet alleen structuur, maar ook warmte en tactiliteit in het gebouw. Ook aan de buitenzijde wordt het gebouw in hout afgewerkt.
    Rond de centrale dubbelhoge straat situeren zich op het gelijkvloers de sportzaal en clusters voor de kleutergroepen, op de eerste verdieping die voor de groepen van het lager en secundair. Op een gedeeltelijke 2de verdieping bevindt zich een groendak en dakterras voor buitenactiviteiten.
    Verschillende ruimtelijke verbindingen en doorkijken maken van het gebouw en zijn omgeving een feest om te communiceren, te experimenteren, van en met elkaar te leren.

     

    locatie Zottegem
    opdrachtgever GO! onderwijs van de Vlaamse Overheid
    oppervlakte 4400 m2
    jaar 2018
    status competitie / design & build
    architect evr-architecten
    medewerkers Christopher Wejchert, Thomas Stoffelen, Giorgi Chikovani
    stabiliteit Ingenieursbureau N. Provoost
    technieken Istema