koninklijk atheneum zottegem

jaar: 2010-2014 oppervlakte: 1587 m2
  • koninklijk atheneum zottegem <span>2014, zottegem, kaz, school</span>
  • koninklijk atheneum zottegem <span>2014, zottegem, kaz, school</span>
  • koninklijk atheneum zottegem <span>2014, zottegem, kaz, school</span>
  • koninklijk atheneum zottegem <span>2014, zottegem, kaz, school</span>
  • koninklijk atheneum zottegem <span>2014, zottegem, kaz, school</span>
  • koninklijk atheneum zottegem <span>2014, zottegem, kaz, school</span>
  • koninklijk atheneum zottegem <span>2014, zottegem, kaz, school</span>
  • koninklijk atheneum zottegem <span>2014, zottegem, kaz, school</span>
  • koninklijk atheneum zottegem <span>2014, zottegem, kaz, school</span>
  • koninklijk atheneum zottegem <span>2014, zottegem, kaz, school</span>

    Dit project was het resultaat van een architectuurwedstrijd in 2009 door het Gemeenschapsonderwijs en Vlaams Bouwmeester georganiseerd en die door evr-architecten werd gewonnen.
    De bestaande school en site laten zich ontdekken als een groene en gefragmenteerde scholencampus met toch wel veel mogelijkheden. Oorspronkelijk was de programmavraag van de wedstrijd geformuleerd als een volledig nieuw schoolgebouw met een 14-tal klassen en 2 laboklassen. In het licht van een duurzame benadering was het logisch de versnippering en de compactloosheid die de campus typeert niet verder een kans te geven, maar net op zoek te gaan naar een uitbreiding die voor de campus een win-win situatie zou betekenen.
    In plaats van het zoveelste paviljoen te bouwen tussen de andere, zelfs al was het een passief schoolgebouw, hebben we het meest waardevolle hoofdgebouw op de site herbekeken en het als het ware “afgebouwd” en vervolledigd. Dit hoofdgebouw is waardevol omdat het een rationele structuur heeft, structureel en bouwfysisch in een redelijke staat is, en dus nog jaren dienstig kan zijn.
    Het gevraagde netto-programma paste wonderwel in de holten en uitsparingen in de noordgevel. Wel is de vroegere studiezaal in oppervlakte meer dan verdubbelt en opnieuw geprogrammeerd in een ruime berging en een polyvalente zaal die ondermeer ook als turnzaal door de jongste leerlingen kan worden gebruikt.
    Aldus ontstaat een compact gebouw met een interne circulatie-as die nu langs beide zijden met klassen kon worden uitgerust. Deze operatie laat ook toe, gezien er minder oppervlakte te realiseren is, nl. geen gangen en geen trappen, een deel van het beschikbare budget in te zetten voor een opwaardering van het bestaande gebouw. Zo zijn de bestaande klassen in het hoofdgebouw ook aangesloten op het nieuwe ventilatiesysteem en is de oude schoolkeuken volledig vernieuwd.
    Het toegevoegde volume aan de noordzijde, in staal- en houtskelet, is bijzonder goed geïsoleerd en zorgt ervoor dat het energiepeil van het vernieuwde hoofdgebouw sterk is verbetert. Tevens krijgt de school met deze nieuwe noordgevel een stedelijke en communicatieve expressie. Het nieuwe toegevoegde volume is volledig in hout bekleed en door een gelijkaardig uitgewerkte kroonlijst wordt nieuw en oud elegant met elkaar verbonden. De inplanting langs de nieuwe weg laat toe dat een bijkomende toegang tot de school kon worden gemaakt. Die zorgt ervoor dat de polyvalente zaal ook naschools kan functioneren.

     

    locatie Zottegem
    opdrachtgever GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
    programma klassen, laboklassen, polyvalente zaal, studiezalen
    oppervlakte 1587 m2
    jaar 2010-2014
    status opgeleverd
    architect evr-architecten
    medewerkers Marieke De Ridder, Robbe Van Caimere, Wart Thys, Febe Roels, Dimitri Duysburgh
    stabiliteit Fraeye & Partners
    technieken Istema
    fotografie Stijn Bollaert